Acasă » BUSINESS » Industria farmaceutică
OMS: 70 de vaccinuri pentru coronavirus, în curs de dezvoltare

Organizația Mondială a Sănătății anunță că sunt cel puțin 70 de vaccinuri împotriva coronavirusului în lucru, iar trei dintre acestea au ajuns deja în faza de studii clinice.
Potrivit agenției de presă RIA Novosti, vaccinul aflat în cea mai avansată fază este cel dezvoltat de CanSino Biologics din Hong Kong și Institutul de Biotehnologie din Beijing. Acesta a fost deja aprobat pentru testare și se află în a doua fază a unui studiu clinic.
Vaccinul este urmat de alte două, dezvoltate de companiile americane Moderna și Inovio Pharmaceuticals. Potrivit sursei citate, ambele companii au omis etapa obligatorie de testare pe animale, așa cum prevede legislația în vigoare și au trecut imediat la testarea pe oameni.
„Având în vedere rata de răspândire a COVID-19, după aprobarea vaccinului va fi necesar ca să se producă rapid, în cantități mai mari. Iar acest lucru este posibil numai pentru companiile farmaceutice mari cu capacități de producție uriașe. Producătorii de renume precum Pfizer, Johnson & Johnson și Sanofi au deja vaccinuri în studii preclinice”, scrie RIA Novosti.
OMS recunoaște că lansarea unui vaccin este, de obicei, un proces scump, complex și de lungă durată, care necesită investiții de sute de milioane de dolari și mulți ani de testare pentru a confirma că este sigur și eficient.
„De obicei, este nevoie de 10-15 ani pentru eliberarea unui vaccin pe piață, acum companiile intenționează să reducă această perioadă la un an și jumătate. Acest lucru se datorează faptului că nu există un remediu pentru virus, care a luat deja viața a aproape 120 de mii de oameni din întreaga lume”, precizează agenția de presă.
Conform sursei citate, 36 dintre vaccinuri sunt în dezvoltare în SUA, în timp ce China lucrează la 14 formule, la fel ca și Europa.
Pentru a coordona eforturile în dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19, OMS a creat o platformă internațională de înregistrare a studiilor clinice, care are ca scop să se asigure că toți cei implicați în luarea deciziilor au acces la o imagine completă a cercetărilor.