Newsflash
Industria farmaceutică

Investiții de peste 1 miliard de dolari în dezvoltarea unui vaccin pentru SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - apr. 13 2020
Investiții de peste 1 miliard de dolari în dezvoltarea unui vaccin pentru SARS-CoV-2

Compania Johnson & Johnson a anunțat la începutul lunii aprilie că are un candidat principal pentru vaccinul COVID-19, boala cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2, după un proces de identificare inițiat în ianuarie 2020.

vaccin covid19 johnson

Johnson & Johnson și Autoritatea de Cercetare și Dezvoltare Biomedicală Avansată (BARDA) se angajează să investească împreună peste 1 miliard de dolari în cercetarea și dezvoltarea vaccinului pentru noul coronavirus. Compania estimează iniţierea studiilor clinice de fază 1 pentru vaccinul candidat cel târziu în septembrie 2020, potrivit unui comunicat de presă. Totodată, reprezentanții ei anticipează că primele loturi de vaccin COVID-19 ar putea fi disponibile pentru aprobarea accelerată de punere pe piață la începutul lui 2021.

Peste un miliard de doze ar putea fi gata în curând

Astfel, printr-un nou parteneriat de referinţă, BARDA și Johnson & Johnson și-au luat angajamentul să investească această sumă în co-finanțarea cercetării, dezvoltării și testării clinice a vaccinului care ar putea fi folosit în lupta împotriva COVID-19. În susţinerea acestor eforturi, compania va folosi platformele sale deja validate pentru vaccinuri și resursele aferente, inclusiv personalul și infrastructura globală, în funcție de necesități.

Ca parte a acestui angajament, compania farmaceutică va extinde și capacitățile de producție globale, inclusiv printr-o unitate nouă de producție a vaccinului în SUA și extinderea unităţilor din alte țări. Suplimentarea capacității va facilita producția rapidă a unui vaccin și va permite furnizarea a peste un miliard de doze de vaccin eficient şi cu profil favorabil de siguranţă, la nivel global, se arată în comunicat. Compania intenționează să înceapă producția la risc și își ia angajamentul de a oferi publicului un vaccin accesibil, în condiții non-profit, pentru folosire în regim de urgență în timpul pandemiei de COVID-19 .

Candidatul principal pentru vaccinul COVID-19

Compania a inițiat eforturile de cercetare a diferitelor potențiale vaccinuri candidate în ianuarie 2020, de îndată ce secvența noului coronavirus (cel care provoacă COVID-19) a devenit disponibilă. Mai multe echipe de cercetare, atât din cadrul Janssen (adică Janssen Companiile Farmaceutice ale Johnson & Johnson), cât și din Centrul Medical Beth Israel Deaconess, parte a Şcolii de Medicină Harvard, au realizat și au testat mai mulţi candidaţi pentru vaccin, folosind tehnologia AdVac® Janssen. Variantele diferite de vaccin au fost apoi testate, pentru a le identifica pe cele cu potenţialul cel mai bun în generarea unui răspuns imun în cadrul testelor preclinice.

În urma acestui demers, compania a identificat un candidat principal pentru vaccinul COVID-19 (cu două variante de rezervă), ceea ce duce la primele etape de producţie. Cercetătorii și-au propus să inițieze studiul de fază 1 în luna septembrie 2020, iar datele clinice privind siguranța și eficacitatea acestuia se estimează a fi disponibile până la sfârșitul anului 2020. Acest proces ar permite o disponibilitate a vaccinului pentru folosire în regim de urgență la începutul lui 2021.

Tehnologii deja validate

Programul vaccinului COVID-19 utilizează tehnologiile Janssen deja validate, AdVac® și PER.C6®, cu ajutorul cărora se pot dezvolta rapid noi vaccinuri candidate și pot scala producția candidatului optim pentru vaccin. Aceeași tehnologie a fost folosită și pentru dezvoltarea și fabricarea vaccinului companiei împotriva Ebola și în dezvoltarea candidaţilor pentru vaccinuri împotriva Zika, RSV și HIV care, acum, sunt în Faza 2 sau Faza 3 a dezvoltării clinice.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe