Newsflash
Industria farmaceutică

Favipiravir, indicat în tratamentul COVID-19, va fi adus în țară din 15 octombrie

de Florentina Ionescu - oct. 13 2020
Favipiravir, indicat în tratamentul COVID-19, va fi adus în țară din 15 octombrie

Reprezentanții Terapia - o companie SUN PHARMA anunță că va fi adus în țară medicamentul Favipiravir (FluGuard) indicat în protocolul terapeutic al Ministerului Sănătății pentru tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Astfel, 770 000 de tablete de favipiravir (FluGuard) intră începând cu 15 octombrie în depozitele CN Unifarm, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

medicament Favipiravir protocol COVID-19

Terapia - o companie SUN PHARMA a anunțat astăzi că, începând cu 15 octombrie, prima cantitate de 220.000 de tablete de favipiravir (FluGuard), dintre care 20.000 reprezintă o donație pentru spitalele COVID-19, intră în depozitele Unifarm SA.

Cantitatea totală care va fi asigurată în următoarele șase luni pentru tratamentul pacienților cu forme ușoare și moderate de COVID-19 este de 770.000 de tablete, reprezentând necesarul pentru circa 10.000 de pacienți, conform recomandărilor protocolului terapeutic din 10 august 2020 al Ministerului Sănătăţii, se arată în comunicatul Terapia.

Ar putea fi produs în România

Totodată, compania farmaceutică analizează și posibilitatea transferului tehnologic al fabricării medicamentului în unitatea din Cluj - Napoca, în încercarea de a facilita astfel accesul la tratament a unui număr mare de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 din țară.

„Provocările pandemiei COVID-19 au însemnat, pe lângă o cursă fără precedent pentru dezvoltarea unui vaccin, și nevoia urgentă a unui tratament antiviral eficient. Conform ultimelor cercetări medicale, virusul SARS-CoV-2 are un «călcâi al lui Ahile». Este vorba despre ARN - polimerază virală, o enzimă esențială pentru multiplicarea virusurilor în celulele umane. Noile dovezi justifică utilizarea antiviralelor care blochează această enzimă pentru tratamentul COVID-19”, explică reprezentanții companiei farmaceutice.

Ce este Favipiravir?

Favipiravir este un medicament antiviral, inhibitor al ARN - polimerazei, dezvoltat și utilizat în Japonia din 2014 și în China din 2016, pentru tratamentul gripei severe sau a gripei cauzate de tulpini noi de virus gripal.

Favipiravir este utilizat inclusiv pentru tratamentul de urgență sau compasional al infecțiilor cu virusul influenza, virusul Ebola, virusul Lassa, virusul rabic, norovirusul și virusul febrei severe cu sindrom trombocitopenic.

Dovezile clinice recente în COVID-19 au arătat că favipiravir ameliorează modificările radiologice pulmonare cu eliminarea mai rapidă a virusului, în 4 zile față de 11 zile, fiind superior lopinavir - ritonavir și mai bine tolerat, potrivit sursei citate.

Mai mult decât atât, favipiravir reduce durata bolii până la vindecare, de la 14,7 la 11,9 zile, numărul pacienților cu forme ușoare sau moderate care au primit favipiravir și s-au vindecat fiind cu 28% mai mare în comparație cu tratamentul standard.

Pentru următoarea perioadă sunt așteptate rezultatele altor 36 de studii clinice internaționale cu favipiravir pentru COVID-19, desfășurate inclusiv in Italia, SUA, Germania și Canada.

Reprezentanții companiei farmaceutice amintesc că Favipiravir este intrat deja în arsenalul terapeutic pentru COVID-19, fiind utilizat în China, India și Rusia, iar în viitorul apropiat și în Japonia.


Notă autor:

Credit foto: Steve Buissinne de pe Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe