Newsflash
Industria farmaceutică

EMA: Vor fi reevaluate medicamentele care conțin amfepramonă

de Florentina Ionescu - feb. 17 2021
EMA: Vor fi reevaluate medicamentele care conțin amfepramonă

Agenția Europeană a Medicamentului a declanșat procedura de reevaluare a medicamentelor care conțin amfepramonă, potrivit unui anunț de pe site-ul ANMDMR.

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency - EMA) a declanșat procedura de reevaluare a medicamentelor care conțin amfepramonă utilizate în tratamentul obezității. 

obezitate medicament EMA

Aceste medicamente sunt autorizate în unele state membre ale Uniunii Europene pentru a fi utilizate în tratamentul pacienților cu obezitate (indice al masei corporale de cel puțin 30 kg/m2), care nu au obținut o scădere corespunzătoare în greutate doar cu regim dietetic, se arată într-un comunicat de presă preluat de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Medicamentele care conțin amfepramonă sunt autorizate pentru utilizare timp de 4 până la 6 săptămâni, și nu trebuie să depășească 3 luni. 

Semne de îngrijorare 

O evaluare a raportului periodic actualizat referitor la siguranță pentru medicamentele care conțin amfepramonă, efectuată de către Comitetul EMA pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee - PRAC), a ridicat semne de îngrijorare care necesită o evaluare suplimentară.

Printre acestea se numără problemele cardiace, hipertensiunea arterială pulmonară, utilizarea medicamentului pe o perioadă mai mare de 3 luni, cu depășirea dozei maxime recomandate și utilizarea în timpul sarcinii, în ciuda recomandării de a nu se utiliza în sarcină.

Ca urmare a acestor îngrijorări, Agenția Națională a Medicamentelor și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a solicitat reevaluarea siguranței medicamentelor care conțin amfepramonă în contextul beneficiilor acestor medicamente. EMA va comunica recomandările PRAC la finalizarea reevaluării, potrivit sursei citate.

Mai multe informații despre amfepramonă

Amfepramona este un simpatomimetic, ceea ce înseamnă că acționează la nivelul creierului, determinând efecte similare cu cele ale adrenalinei. Astfel de medicamente reduc senzația de foame.

În UE, medicamentele care conțin amfepramonă sunt autorizate în Danemarca, Germania și România sub diferite denumiri comerciale, inclusiv Regenon și Tenuate retard. EMA a analizat anterior beneficiile și riscurile medicamentelor care conțin amfepramonă, în 1996.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe