Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  BUSINESS  »  Industria farmaceutică

EMA a demarat prima evaluare continuă a vaccinului COVID-19 Novavax

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 5 februarie 2021, ora 15:55

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman a demarat procesul de evaluare continuă a NVX-CoV2373, un vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de Novavax CZ AS.

Decizia Comitetului EMA (Committee for Medicinal Products for Human Use sau CHMP) de a demara evaluarea continuă se bazează pe rezultatele preliminare din studii de laborator (date non-clinice) și studii clinice timpurii pe adulți, se arată în comunicatul de presă al EMA preluat de site-ul ANMDMR.

vaccin novavax agentia europeana pentru medicamente

Aceste studii sugerează faptul că vaccinul declanșează producția de anticorpi și celule imune care vizează SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

Compania efectuează în prezent studii la om pentru a evalua siguranța, imunogenitatea (cât de eficient declanșează un răspuns împotriva virusului) și eficacitatea acestuia împotriva COVID-19.

EMA va evalua datele din aceste și din alte studii clinice pe măsură ce aceste date devin disponibile. Evaluarea continuă va continua până când sunt disponibile suficiente dovezi pentru o cerere oficială de autorizare de punere pe piață.

EMA va evalua conformitatea vaccinului cu standardele uzuale de eficacitate, siguranță și calitate. Deși EMA nu poate prevedea termenele generale, evaluarea unei eventuale cereri ar trebui să dureze mai puțin decât în mod normal, din cauza activității efectuate în timpul evaluării continue.

Cum este de așteptat să acționeze medicamentul?

Ca și alte vaccinuri, se presupune că NVX-CoV2373 va acționa prin pregătirea corpului pentru autoapărarea împotriva infecției. Vaccinul este un vaccin pe bază de proteine care conține particule minuscule obținute dintr-o versiune cultivată în laborator a proteinei spike (S), care se găsește pe suprafața coronavirusului SARS-CoV-2. De asemenea, conține un „adjuvant”, o substanță care ajută la întărirea răspunsurilor imunitarela vaccin.

Atunci când unei persoane i se administrează vaccinul, sistemul imunitar va identifica particulele de proteine drept corpuri străineși vaproduce mecanismenaturale de apărare –anticorpi și celule T.

Dacă, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște virusul și va fi pregătitsă îl atace. Anticorpii și celulele imunepot conlucra în vederea distrugerii virusului, pot preveni pătrunderea acestuia în celulele corpului și pot distruge celulele infectate.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: Novavax vaccin covid vaccin covid-19 vaccin coronavirus EMA agentie agentia europeana a medicamentului agentia europeana pentru medicamente studii coronavirus

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.