Newsflash
Industria farmaceutică

EFPIA: măsuri pentru acces rapid şi echitabil la medicamente novatoare

de L. Budin - apr. 11 2022
EFPIA: măsuri pentru acces rapid şi echitabil la medicamente novatoare

Companiile membre EFPIA se angajează să acționeze, pentru ca pacienții europeni să aibă acces mai rapid şi mai echitabil la medicamente, cu scăderea timpilor de așteptare pentru moleculele novatoare.

Companiile membre ale EFPIA se angajează ca, din data de 11 aprilie, să depună cereri de tarifare și de rambursare în toate țările UE, cât mai curând posibil și nu mai târziu de doi ani de la autorizarea de punere pe piață, dacă sistemele locale o permit. Angajamentul are drept scop asigurarea unui acces mai rapid şi mai echitabil la medicamente și scăderea timpilor de așteptare pentru tratamentele novatoare, se arată într-un comunicat preluat de Agerpres.

medicamente-biosimilare

Conform EFPIA, pacienţii europeni au în continuare timpi de aşteptare dramatic diferiţi pentru a accesa noi medicamente: de exemplu germanii le primesc, în medie, la 4 luni (133 de zile), în timp ce pacienţii din România trebuie să aştepte 2,5 ani (899 de zile), 

Prin reducerea timpului necesar pentru depunerea solicitărilor pentru preţ şi rambursare, în toate cele 27 de state membre UE, prin creşterea transparenţei cu privire la bariere şi întârzieri la acces, prin crearea unui sistem mai echitabil de stabilire a preţurilor, prin adoptarea unui sistem european eficace de evaluare a eficienţei şi prin schimb de informaţii cu privire la implementarea noilor mecanisme de stabilire a preţurilor, credem că împreună putem crea o modificare radicală în ceea ce priveşte accesul la medicamente pentru pacienţii din întreaga Europă”, a declarat directorul general EFPIA, Nathalie Moll.

Studiului anual WAIT, lansat săptămâna trecută de EFPIA, arată că România se menţine pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte timpul de aşteptare a pacienţilor pentru a avea acces la medicamente de ultimă generaţie.

În România, din 160 de molecule novatoare aprobate de Agenţia Europeană pentru  Medicamente în perioada 2017 - 2020, doar 38 (1 din 4) au fost introduse pe lista celor compensate şi gratuite până la 1 ianuarie 2022. Germania a introdus la compensare 147 de medicamente, Italia 127, Slovenia 78, Bulgaria 49, iar Ungaria 65. Astfel, rata de disponibilitate a medicamentelor de ultimă generaţie pentru pacienţii români, în sistem de compensare, este de doar 24%.

Studiul arată că timpul de la aprobarea pentru punerea pe piaţă dată de Agenţia Europeană pentru Medicamente până la accesul unui nou medicament pe piaţa din România în sistem de compensare este de aproximativ 30 de luni (899 zile), în creştere faţă de raportul anterior (883 de zile), în timp ce alţi europeni au acces imediat sau în câteva luni (Germania 133 de zile, Italia 429, Bulgaria 764).

Principalele cauze ale întârzierilor sunt timpul de aşteptare până la depunerea dosarului de rambursare (aşteptarea ca alte ţări să decidă rambursarea), procesul fără termene clare al elaborării şi publicării Listei medicamentelor rambursate şi al protocoalelor terapeutice, un sistem de evaluare a medicamentelor care nu valorizează inovaţia şi resurse umane subdimensionate în departamentul responsabil din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), care fac faţă cu greu şi cu mult efort dosarelor depuse de companiile farmaceutice.

Bayer, pregătită să genereze inovații revoluționare în sănătate

Zentiva: Peste 162 milioane de cutii de medicamente produse în 2021 la București

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe