Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  BUSINESS  »  Industria farmaceutică

Două mari companii își unesc forțele pentru a obține un vaccin pentru COVID-19

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 15 aprilie 2020, ora 12:19

Sanofi și GSK anunță că își unesc forțele într-o colaborare fără precedent, pentru vaccinul împotriva COVID-19, boala cauzată de virusul SARS-CoV-2. Astfel, cele două companii vor combina tehnologii inovatoare pentru dezvoltarea unui vaccin cu adjuvant împotriva acestei boli.

Acum se preconizează că vaccinul candidat va intra în studii clinice în a doua jumătate a anului 2020 și, dacă va avea succes, va fi disponibil în a doua jumătate a anului 2021, potrivit unui comunicat de presă.

sanofi gsk vaccin covid colaborare

Cele două companii au semnat recent o scrisoare de intenție pentru a dezvolta un vaccin cu adjuvant împotriva COVID-19, folosind o tehnologie inovatoare din ambele „tabere”, pentru a ajuta la abordarea pandemiei .

Potrivit sursei citate, Sanofi va contribui cu antigenul proteina S pentru COVID-19, care se bazează pe tehnologia ADN-ului recombinant. Această tehnologie a dezvoltat un antigen cu potrivire genetică exactă cu proteinele găsite pe suprafața virusului SARS-CoV-2, iar secvența ADN care codifică acest antigen a fost combinată în ADN-ul platformei de expresie baculovirus, baza vaccinului gripal recombinant produs de Sanofi și autorizat în Statele Unite.

Folosirea unui adjuvant

În aceeași direcție, GSK va contribui cu tehnologia dovedită de adjuvant. Utilizarea unui adjuvant poate avea o importanță deosebită într-o situație pandemică, deoarece poate reduce cantitatea de proteine de vaccin necesară per doză, permițând producerea mai multor doze de vaccin și, prin urmare, contribuind la protejarea mai multor oameni.

În comunicat se precizează că cele două companii intenționează să inițieze studii clinice de fază I în a doua jumătate a anului 2020 și, dacă aceste studii au succes, sub rezerva unor considerente de reglementare, urmăresc să finalizeze dezvoltarea necesară pentru disponibilitate până în a doua jumătate a anului 2021.

Combinarea unui antigen bazat pe o proteină cu un adjuvant este o metodă bine stabilită și folosită în numeroase vaccinuri disponibile în zilele noastre. Un adjuvant este adăugat în unele vaccinuri pentru a spori sau crește răspunsul imun, iar experții au arătat că acesta creează o imunitate mai puternică și de durată mai mare împotriva infecțiilor, decât vaccinul în sine. Totodată, adjuvantul poate îmbunătăți probabilitatea de a livra un vaccin eficient care poate fi fabricat la scară largă.

Sursa foto: Pixabay

Etichete: vaccin impotriva COVID-19 vaccin coronavirus vaccin vaccinare Sanofi Sanofi România GSK

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.