Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  BUSINESS  »  Industria farmaceutică

Comisia Europeană a aprobat niraparib ca monoterapie în cancerul ovarian avansat

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 30 octombrie 2020, ora 15:39

Niraparib este primul inhibitor PARP aprobat ca monoterapie în Uniunea Europeană pentru pacienții cu cancer ovarian avansat care răspunde bine la platină, indiferent de statusul biomarkerilor.

GlaxoSmithKline ( GSK) a anunțat recent că Comisia Europeană (CE) a aprobat medicamentul niraparib (un inhibitor PARP, cu administrare orală, o dată pe zi), ca primă linie de tratament de întreținere ( monoterapie) pentru pacienții adulți cu cancer ovarian epitelial avansat (stadiile FIGO III și IV) de risc înalt, cu cancer al trompelor uterine sau cu cancer primar peritoneal care se află în răspuns complet sau parțial ca urmare a chimioterapiei pe bază de platină, se arată într-un comunicat de presă al companiei farmaceutice GSK.

ovare cancer ovarian medicament monoterapie GSK

Această aprobare din partea CE face ca niraparib să fie primul inhibitor PARP aprobat în Uniunea Europeană pentru utilizare ca monoterapie pentru pacienții cu cancer ovarian avansat, indiferent de statusul biomarkerilor.

„Peste 65.000 de femei din Europa sunt diagnosticate cu cancer ovarian în fiecare an. Această aprobare a niraparib înseamnă că mult mai multe femei vor avea opțiunea de a primi mai devreme acest medicament inovator, cu potențialul de a extinde timpul pe care l-ar putea petrece fără ca această formă de cancer devastatoare să progreseze”, a declarat dr. Hal Barron, chief scientific officer și președinte al departamentului de cercetare și dezvoltare din cadrul GSK.

Potrivit dr. Antonio Gonzalez-Martin, co-director la Departmentul de Oncologie Medicală, Clinica Universidad de Navarra, din Spania, până acum, doar femeile cu un cancer ovarian cu mutație BRCA (BRCAm), reprezentând doar 20% dintre pacienții cu cancer ovarian avansat, erau eligibile pentru a fi tratate cu un inhibitor PARP ca monoterapie în prima linie a tratamentului de întreținere.

„Extinderea utilizării potențiale a niraparib, indiferent de statusul biomarkerului, este un important pas înainte în tratarea acestei forme de cancer”, a adăugat dr. Antonio Gonzalez-Martin.

Credit foto: OpenClipart-Vectors de la Pixabay

Etichete: tratament cancer ovarian cancer ovarian GSK monoterapie cancer ovarian avansat

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.