Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Un sistem pe bază de inteligență artificială poate diagnostica glaucomul

de Florentina Ionescu - sept. 8 2021
Un sistem pe bază de inteligență artificială poate diagnostica glaucomul

O echipă de cercetători de la Nanyang Technological University a dezvoltat o nouă metodă care folosește inteligența artificială pentru screeningul pentru glaucom, un grup de boli care poate cauza pierderea vederii.

Oamenii de știință de la Nanyang Technological University, din Singapore, în colaborare cu clinicienii de la Spitalul Tan Tock Seng din Singapore au dezvoltat o metodă nouă care utilizează inteligența artificială (IA) pentru a depista glaucomul. Este vorba despre anumite boli oculare care pot cauza orbire, prin lezarea nervului optic. 

ochi glaucom sistem inteligenta artificiala

Metoda pe bază de inteligență artificială folosește algoritmi pentru a diferenția nervii optici din glaucom de acei nervi optici care sunt normali, prin faptul că efectuează o analiză specială a fundului de ochi, cu multiple imagini 2D ale retinei, care sunt combinate cu o formă de imagine 3D, scrie medicalxpress.com.

Când au fost testate imaginile fundului de ochi de la pacienții care au trecut printr-o examinare efectuată de un expert, metoda pe bază de IA a avut o acuratețe de 97% în diagnosticul glaucomului, potrivit sursei citate.

Metoda automatizată de diagnostic al glaucomului dezvoltată de cercetătorii, descrisă într-un studiu publicat în jurnalul „Methods” în iunie 2021, ar avea potențialul de a fi folosită în zone mai puțin dezvoltate, unde pacienții nu au acces la medici oftalmologi, spun oamenii de știință din Singapore.

„Procesul de inspectare manuală a imaginilor individuale ale retinei este un proces care consumă timp și depinde de evaluarea subiectivă realizată de experți. Metoda noastră care utilizează inteligența artificială ar putea fi mult mai eficientă și mai economică”, a declarat dr. Leonard Yip, coautor al studiului și Head of Glaucoma Service din cadrul National Healthcare Group (NHG) Eye Institute, de la Spitalul Tan Tock Seng.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe