Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Un senzor electrochimic pe bază de hârtie poate detecta COVID-19 în mai puțin de 5 minute

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 8 decembrie 2020, ora 16:11

Cercetătorii de la University of Illinois Grainger College of Engineering au dezvoltat un test rapid și ultrasensibil, folosint un senzor electrochimic pe bază de hârtie, care poate detecta prezența virusului SARS-CoV-2 în mai puțin de 5 minute.

Acest senzor, potrivit www.sciencedaily.com, folosește un biosenzor de grafen (varianta bidimensională a grafitului) și se poate adapta la alte virusuri.

medici cazuri covid-19 romania 6 septembrie

Pe măsură ce pandemia de COVID-19 continuă să se răspândească în lume, testarea rămâne o strategie-cheie pentru urmărirea și stoparea virusului. Un student absolvent al universității antemenționate, Maha Alafeef, Maha Alafeef, a dezvoltat împreună cu o echipă un test rapid și ultrasensibil folosind un senzor electrochimic pe bază de hârtie, care poate detecta astfel prezența SARS-CoV-2 în mai puțin de cinci minute,

„În prezent, ne confruntăm cu un eveniment care ne schimbă viețile și care apare o dată la un secol. Noi răspundem la această nevoie globală dintr-o perspectivă holistică, prin dezvoltarea unor instrumente multidisciplinare pentru detectarea precoce și pentru diagnosticul și tratamentul pentru SARS-CoV-2”, a declarat Maha Alafeef.

Potrivit presei străine, principalul avantaj al biosenzorilor care se bazează pe grafen este sensibilitatea lor, costul redus de producție și detectarea rapidă.

„Descoperirea grafenului a deschis calea către o nouă eră a dezvoltării senzorilor datorită proprietăților acestuia. Grafenul prezintă proprietăți mecanice și electrochimice unice care îl fac ideal pentru dezvoltarea senzorilor electrochimici sensibili”, a declarat Maha Alafeef.

Echipa de cercetători a creat un astfel de biosenzor electrochimic pe bază de grafen, cu setări electrice pentru a detecta selectiv prezența materialului genetic al SARS-CoV-2.

Există două componente ale acestui biosenzor: o platformă pentru a măsura datele electrice citite și sonde pentru a detecta prezența ARN-ului viral.

Potrivit sursei citate, pentru a crea platforma, cercetătorii au acoperit mai întâi filtrul de hârtie cu un strat de nanoparticule de grafen pentru a crea o peliculă conductoare. Aopi au așezat un electrod de aur cu un design predefinit peste grafen. Atât aurul, cât și grafenul au o sensibilitate și o conductibilitate foarte mare, ceea ce face ca platforma aceasta să fie ultrasensibilă pentru a detecta modificările apărute în semnalele electrice. Mai multe detalii despre acest tip de senzor găsiți aici.

Etichete: covid-19 detectare covid-19


Abonament VM 600x600-01 v3b

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Până la 31 ianuarie 2021, ai reducere la prețul abonamentului pe 12 luni și ceva în plus:
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.