Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Un ceas special avertizează persoanele cu epilepsie înainte de o criză

de Florentina Ionescu - nov. 11 2021
Un ceas special avertizează persoanele cu epilepsie înainte de o criză

Prognozarea crizelor epileptice, cu ajutorul unui dispozitiv inteligent purtat la încheietură este, de acum, posibilă pentru persoanele cu epilepsie.

Un studiu nou a identificat anumite tipare care ar putea fi identificate în cazul pacienților care poartă la mână un ceas special, monitorizând dispozitivul pe o perioadă de șase până la 12 luni. Acest dispozitiv permite o avertizare / un semnal de alarmă cu aproximativ 30 de minute înainte ca o criză epileptică să aibă loc, scrie Science Daily

epilepsie

În ciuda tratamentului medicamentos, intervențiilor chirurgicale și dispozitivelor de neurostimulare, multe persoane diagnosticate cu epilepsie continuă să aibă crize. Natura impredictibilă a crizelor epileptice limitează calitatea vieții acestor pacienți, tocmai de aceea, oamenii de știință au încercat să creeze un dispozitiv care să prezică când va avea loc următoarea criză epileptică. 

Mituri despre epilepsie care persistă și astăzi 

Astfel, un studiu nou publicat în revista „Scientific Reports” de cercetătorii de la Clinica Mayo și de către colaboratorii lor internaționali a găsit tiparele care ar putea fi identificate în cazul pacienților care poartă la mână un ceas special. Acest dispozitiv permite utilizatorului să primească un semnal de avertizare cu 30 de minute înainte să aibă loc o criză epileptică. Acest dispozitiv a funcționat bine în majoritatea timpului, în cazul a cinci din șase pacienți studiați, arată sursa citată.

„La fel cum o aplicație de prognoză meteo ajută oamenii să își planifice activitățile, și acest dispozitiv ar putea să prognozeze când va avea loc criza, ajutând pacienții care trăiesc cu epilepsie să își ajusteze planurile dacă știu faptul că o criză este iminentă. Acest studiu, prin care am folosit un dispozitiv care se poartă la încheietură, arată că oferirea unei prognoze de încredere pentru persoanele cu epilepsie este posibilă fără măsurarea directă a activității creierului”, a declarat Benjamin Brinkmann, om de știință specializat în studiul epilepsiei, la Clinica Mayo și autor senior al studiului.

În acest studiu, pacienții cu epilepsie rezistentă la tratamentul medicamentos și cu un dispozitiv de neurostimulare implantat care monitorizează activitatea electrică a creierului au primit două dispozitive de înregistrare a datelor, care se poartă la încheietuă, și o tabletă pe care să înregistreze datele zilnice într-un fișier cloud. Pacienții au fost instruiți să poarte unul dintre dispozitivele inteligente la mână, cât timp celălalt era la încărcat. Apoi schimbau dispozitivul cu cel încărcat, la o anumită oră din zi, în fiecare zi.

Pacienții au folosit dispozitivele în timp ce participau la activitățile lor normale, oferind date unice pe termen lung pentru acest studiu. Informațiile colectate de la dispozitivele purtate la încheietură includeau caracteristicile electrice ale pielii, temperatura corpului, fluxul sangvin, ritmul cardiac, date de la un accelerometru care măsoară mișcarea.

Datele au fost ulterior analizate cu o rețea neurală de deep learning, o abordare apropiată de inteligența artificială, folosindu-se un algoritm. Deoarece participanții la cercetare aveau deja implantat un dispozitiv de stimulare cerebrală profundă pentru a le trata epilepsia, acele dispozitive de neurostimulare au fost utilizate pentru a confirma crizele convulsive, permițând astfel echipei de cercetători să măsoare acuratețea „prognozei” făcute de dispozitivele / ceasurile purtate la încheietură de acești pacienți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe