Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Un biosenzor poate ajuta pacienții cu gută să țină boala sub control

de Florentina Ionescu - mai 13 2020
Un biosenzor poate ajuta pacienții cu gută să țină boala sub control

Guta, o boală articulară extrem de dureroasă, ar putea fi ținută sub control cu ajutorul unui sistem nou alcătuit dintr-un biosenzor optic.

Într-un articol recent publicat în jurnalul „Sensors”, cercetătorii de la Texas A&M University au raportat despre o tehnologie care ar putea ajuta persoanele cu gută să își monitorizeze mai bine simptomele, scrie medicalxpress.com.

guta acid uric tehnologie

Experții au spus că sistemul lor de biosenzori minim invazivi ar putea fi cheia succesului pentru viitoarele terapii centrate pe managementul personal al gutei și ar putea fi un posibil aliat și pentru alte afecțiuni.

„Descoperirea mai multor modalități de a ajuta pacienții să își reducă riscul de atacuri de gută este o nevoie clinică importantă care nu a fost analizată în detaliu. În viitor, tehnologia cu biosenzori așa cum este a noastră ar putea să ajute pacienții să ia măsuri preventive pentru a reduce severitatea simptomelor și pentru a scădea costurile pe termen lung de pe urma vizitelor repetate la laboratoarele de analize”, a declarat dr. Mike McShane, șef de departament și profesor în cadrul Departamentului de Inginerie Biomedicală din cadrul Texas A&M University.

Pacienții pot monitoriza singuri nivelul acidului uric

Autorul principal al studiului subliniază că menținerea unor valori scăzute ale acidului uric din sânge este esențială pentru a tempera simptomele gutei. Din acest motiv, echipa sa de cercetători a vrut să creeze o tehnologie care este de încredere și ușor de folosit, astfel încât pacienții să poată să își monitorizeze singuri nivelul de acid uric din sânge.

Acidul uric reacționează cu oxigenul în prezența unei anumite enzime, pentru a forma alantoina. Oamenii de știință au folosit această informație pentru a dezvolta un sistem în care nivelul de acid uric ar putea fi indirect monitorizat prin folosirea benzoporfirine, un senzor cunoscut pentru oxigen.

Benzoporfirinele sunt molecule complexe care au proprietăți optice unice care sunt extrem de valoroase în crearea unor biosenzori optici. Când sunt atinse de lumina unui LED, benzoporfirinele sunt energizate și, după o perioadă scurtă de timp, își pierd din exces în etape și, în cele din urmă, emit lumină. Dar atomii de oxigen pot afecta perioada de timp sau „durata de viață” a benzoporfirinelor în starea energizată.

Dr. Mike McShane și colegul său Tokunbo Falohun au pus la cale o tehnologie care măsoară durata de viață a benzoporfirinelor. Tehnologia lor era alcătuită din două componente principale: un dispozitiv optic folosit atât pentru a produce lumină, cât și pentru a colecta lumina emisă de benzoporfirine; și o platformă biocompatibilă din hidrogel, pentru a încapsula benzoporfirinele și alte substanțe.

Printr-un proces complex explicat pe site-ul citat, cercetătorii au descoperit că atunci când au folosit lumina LED, nivelul de acid uric din fiecare „cameră” umplută cu soluție salină din structura dispozitivului lor a afectat în mod direct durata de viață a benzoporfirinelor. Asta înseamnă că, dacă exista mai mult acid uric, durata de viață a benzoporfirinelor era mai mare.

Oamenii de știință implicați în dezvoltarea acestor biosenzori optici spun că sunt necesare experimente adiționale pentru a se asigura stabilitatea sistemului lor de biosenzor optic, astfel încât tehnologia aceasta să fie corespunzătoare pentru a fi folosită în viitoare studii clinnice.

Chiar și așa, cei cercetătorii au subliniat că sistemul lor de biosenzori demonstrează fezabilitatea în ceea ce privește folosirea tehnologiei pentru managementul personal al gutei, întrucât platformele de hidrogel sunt suficient de mici pentru a fi inserate sub piele, într-o zonă apropiată de vasele de sânge.

Dr. Mike McShane și Tokunbo Falohun spun că sistemul optic poate fi conectat la orice computer standard și că software-ul lor este creat să raporteze nivelul de acid uric într-o manieră simplă. Prin urmare, pacienții cu gută vor putea să își măsoare nivelul de acid uric foarte precis și cât de des doresc.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe