Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Televizoarele smart, un nou mod de a discuta cu medicul, prin telemedicină

de Florentina Ionescu - feb. 7 2022
Televizoarele smart, un nou mod de a discuta cu medicul, prin telemedicină

V-ați gândit cum ar fi să apăsați butoanele telecomenzii și să puteți să îl contactați pe medicul dumneavoastră, de pe același dispozitiv cu care urmăriți serialele preferate?

Viitorul este mai aproape decât credeați, iar producătorii de televizoare inteligente vin cu soluții promițătoare în domeniul telemedicinei.  

televizor smart platforma telemedicina lg
Foto de Glenn Carstens-Peters de pe site-ul Unsplash

O analiză realizată de jurnaliștii de la The Medical Futurist scoate la iveală una dintre noile întrebuințări ale televizoarelor smart (așa-numitele televizoare inteligente) din locuințele noastre. Ele ar putea, în viitorul apropiat, să joace rolul unei platforme ce facilitează îngrijirile medicale pentru un număr mare de oameni.

Nu mai este mult până când îl veți putea contacta pe medicul dumneavoastră cu ajutorul unei telecomenzi. Conceptul acesta, de a transforma televizorul într-un hub menit să faciliteze acordarea îngrijirilor medicale, nu este nou. În 2012, cercetătorii au creat un sistem la distanță de acordare a asistenței medicale pe care persoanele vârstnice să îl folosească prin intermediul unui televizor.

Sursa menționată arată că Vivify Health, un furnizor de soluții pentru monitorizarea pacienților la distanță, chiar a patentat un sistem în anul 2016, pentru a monitoriza și implica pacienții prin intermediul televizoarelor pe care le aveau deja în locuințe la acel moment.

Mai apoi, în 202, a fost lansat kitul Qortex de la MedSign, pentru a permite comunicarea virtuală între medici și pacienți.

Așa că această idee de comunicare între medic și pacient prin intermediul televizorului este din nou explorată de specialiști. O companie de tehnologie a adus în prim-plan, recent, telemedicina prin intermediul televizoarelor smart.

La începutul anului 2022, gigantul LG a anunțat că liniile sale proprii de televizoare smart din 2021 și din 2022 vor fi echipate cu platforma Independa, pentru acordarea serviciilor de sănătate la distanță. Prin intermediul televizoarelor lor, utilizatorii, în special seniorii, vor putea să consulte un medic prin intermediul unei programări de telemedicină.

The Medical Futurist aminteșe și că 50% dintre televizoarele vândute în primul trimestru al anului 2021 proveneau de la companiile LG sau Samsung, astfel că un astfel de serviciu de telemedicină la distanța unui buton de pe telecomandă ar putea ajunge la un număr semnificativ de mare de persoane. Chiar dacă serviciul sau platforma respectivă de telemedicină este localizată în Statele Unite ale Americii, abordarea aceasta ar putea fi adoptată de alți furnizori de servicii de telemedicină din alte țări. Există, deci, o piață pentru telemedicină prin intermediul televizoarelor inteligente.

Sursa citată precizează și câteva dintre avantajele televizoarelor inteligente, care se pot dovedi astfel mult mai utile pentru pacienții cu tulburări de vedere. Totodată, un ecran fix, de dimensiunea celui al unui televizor, ajută la reducerea dezavantajelor vizitelor virtuale în cazul medicilor, întrucât profesioniștii din domeniul medical îi pot ruga pe pacienți să se ridice, să se miște prin cameră și să le arate mai mult din corp.

„Nu poți ține telefonul mobil suficient de departe pentru a-i arăta medicului zona dorită. În cazul televizorului, [în acest tip de telemedicină] poți merge prin încăpere, poți să îți îndoi brațul – iar interacțiunea cu medicul devine mai eficientă”, a declarat Kian Saneii, fondator și CEO al companiei Independa.

Acest gen de platformă reprezintă mai mult decât telemedicina făcută pe televizor. Soluția Independa a celor de la LG este interesantă, în sensul că nu oferă doar o consultație de telemedicină. Hub-ul Independa de pe televizoarele smart de la LG le va permite utilizatorilor să trimită mesaje și să apeleze prin video persoanele apropiate și membrii familiei, ca metodă de a ține legătura inclusiv în cazul unei carantine la domiciliu. Aparținătorii pot fi, totodată, notificați dacă pacienții respectivi nu au folosit în mod activ aplicația de pe televizor.

https://medicalfuturist.com/remote-care-through-smart-television/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe