Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Tehnologii medicale din „Star Trek” pe care le folosim astăzi

de Florentina Ionescu - mai 23 2022
Tehnologii medicale din „Star Trek” pe care le folosim astăzi

Ceea ce părea cândva de domeniul science fiction – spre exemplu, tehnologiile medicale folosite în serialele „Star Trek” – a devenit într-o oarecare măsură realitate.

Fie că sunteți sau nu fan al serialelor „Star Trek”, aceste show-uri de televiziune au prezentat de-a lungul anilor numeroase dispozitive medicale care făceau adevărate „miracole”. 

Tricorder-VI-TR-560-Medical
Sursa foto

Cei de la www.fiercebiotech.com au realizat un top, lăsând la o parte aspectul unor dispozitive medicale din serial care arătau ca niște jucării din plastic în mâinile actorilor. În acest top au fost incluse multe dintre tehnologiile futuriste introduse în „Star Trek” și care în prezent au devenit realitate.

De aceea, realizatorii topului au decis să compare acele tehnologii din serial (din urmă cu 40 de ani) cu unele dintre descoperirile surprinzătoare din domeniul medial din zilele noastre. Lista de dispozitive medicale se referă la seria originală „Star Trek”. Iată, așadar, cele 4 dispozitive incluse în top:

Hipospray-ul – acesta era un dispozitiv fără ac care putea să injecteze subcutanat medicamentele, prin intermediul aerului cu presiune.

În viața reală: Există versiuni mult mai bune și mult mai moderne ale hipospray-ului pe piață sau chiar în curs de dezvoltare. Printre ele se află Sumavel DosePro de la o companie din San Diego. Acest dispozitiv DosePro, care are aproximativ dimensiunile unui marker, furnizează un medicament împotriva migrenelor (sumatriptan) subcutanat și fără a fi nevoie de ace. În mai puțin de o secundă, sub forța unei mici cantități de azot comprimat, lichidul / medicamentul este împins prin piele.

Tricorderele medicale – există mai multe tipuri de tricordere în serial, dar cel utilizat de personalul medical poate diagnostica boli și poate colecta alte informații vitale despre starea unui pacient. Iar această colectare de informații se poate face noninvaziv, de la distanță față de pacient.

În viața reală: Poate cel mai apropiat obiect de un tricorder din „Star Trek” este un „laborator la scară mică” ce analizează la nivel microscopic fluidele (microfluidic lab-on-a-chip). Acest tip de dispozitiv poate analiza fluidele corporale pentru depistarea precoce a unor boli și multe companii sunt în competiție pe această piață. Pentru testare este necesară o cantitate de sânge sau de salivă, chiar dacă în serial nu se folosește nici sânge, nici salivă când sunt folosite tricorderele medicale.

Monitorul sau ecranul din secția medicală din serial care monitorizează semnele vitale – există un ecran care atârnă deasupra fiecărui pat în secția medicală din „Star Trek” (numită sickbay), pe care sunt afișate diverse semne vitale ale pacientului.

În viața reală: o companie de tehnologie medicală din Honolulu a creat o cuvertură sau o învelitoare de pat care este legată la un monitor din perete. Ea măsoară bătăile inimii, respirația și alte semne vitale și trimite notificări personalului din spital dacă ceva este în neregulă cu pacientul.

Medicamentul „Venus” sau „Venus drug” – în serial, medicamentul ilegal Venus le face pe femei frumoase.

În viața reală: Industria „cosmeceutică” (de la „cosmeceutical”) – un termen care nu este recunoscut de FDA – a înregistrat o dezvoltare la scară largă. Cosmeceuticele sunt produse cosmetice care pretind că au beneficii pentru sănătate.

Antioxidanții, enzimele, proteinele, substanțele folosite în fitoterapie, îngrijirea buzelor, substanțele pentru albirea dinților, ingredientele care penetrează straturile foarte adânci ale pielii – toate acestea reprezintă oportunități uriașe pentru companiile din industria cosmeceutică, contribuind într-o anumită măsură la înfrumusețarea femeilor, chiar dacă aceste produse nu sunt tocmai „medicamentul Venus” folosit în serialul original „Star Trek”.

Un tricorder medical devenit realitate în 2017

Într-un concurs lansat în urmă cu 5 ani, a fost ales un tricorder care a recreat modul de utilizare al tricorderului medical folosit de medicul din „Star Trek”. Potrivit www.healthline.com, într-un deceniu am putea să vedem acest gen de dispozitiv în spitale, iar științifico-fantasticul devine astfel realitatea medicinei din secolul 21.

Un tricorder funcțional, adică instrumentul portabil de diagnostic folosit în „Star Trek” de medicul McCoy, a fost prezentat în 2017 la ședința anuală a American Association for Clinical Chemistry (AACC).

Creat de Final Frontier Medical Devices, dispozitivul în stil tabletă numit DxtER a fost prezentat ca fiind câștigătorul premiului „Qualcomm Tricorder XPRIZE”. Concursul a acordat suma de 10 milioane celor care au dezvoltat instrumente medicale inovatoare pe care consumatorii le pot folosi pentru a-și monitoriza starea de sănătate.

Pentru acest tricorder medical de la ședința AACC, Final Frontier Medical Devices a primit suma de 2,6 milioane de dolari, premiul întâi pentru că a dezvoltat tricorderul DxtER. Dispozitivul folosește senzori noninvazivi pentru a colecta informații cu privire la semnele vitale, chimia corpului uman și funcțiile biologice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe