Newsflash
Hi-tech & Gadgets

„Stetoscopul” viitorului: cu un telefon inteligent vă puteți analiza bătăile inimii

de Florentina Ionescu - oct. 17 2022
„Stetoscopul” viitorului: cu un telefon inteligent vă puteți analiza bătăile inimii

Cercetătorii și-au propus să afle dacă o aplicație de mobil ar putea deveni o metodă eficientă pentru monitorizarea ritmului cardiac acasă.

Un studiu recent deschide calea pentru crearea „stetoscopului” viitorului, când pacienții, în special cei cu probleme cardiace, pot să își înregistreze cu ușurință acasă sunetele inimii, îmbunătățind astfel procesul de diagnostic, scrie www.medicalnewstoday.com

inima inregistrari telefon inteligent
Fotografie de la Puwadon Sang-ngern: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/roz-ine-in-maini-manichiura-femeie-9666380/

 

Instrumentul clasic utilizat de medici pentru a asculta sunetele inimii este stetoscopul, însă cu ajutorul aplicațiilor de smartphone, cercetătorii speră să poată descoperi noi modalități de a monitoriza bătăile inimii.

Sunetele inimii pot fi un marker util în ceea ce privește insuficiența cardiacă, dar în prezent ele sunt evaluate doar clinic, în cabinet. De aceea, ar putea fi util ca pacienții să își poată înregistra sunetele făcute de miocard atunci când sunt acasă.

O posibilă modalitate prin care sunetele inimii ar putea fi capturate cu ușurință la persoanele cu diverse boli, în confortul propriei locuințe, este cu ajutorul unui smartphone (telefon inteligent) cu un microfon de înaltă calitate încorporat. Până la această dată, scrie Medical News Today, mai au fost dezvoltate multe prototipuri de aplicații de mobil pentru înregistrarea sunetelor inimii și au ajuns să fie disponibile publicului larg, cum ar fi iStethoscope și CPstethoscope.

Acum, însă, cercetătorii de la King’s College London din Marea Britanie și cei de la Universitatea Maastricht din Țările de Jos au condus un studiu pentru a investiga fezabilitatea utilizării unui smartphone pe post de stetoscop și de a evalua potențialii factori care influențează calitatea înregistrărilor sunetelor inimii.

„Această cercetare demonstrează că tehnologiile de la nivelul telefoanelor mobile sunt un mod viabil de a înregistra sunetele inimii și că astfel, în viitor, pacienții cu boli cardiovasculare și medicii ar putea utiliza înregistrările făcute acasă pentru a verifica existența sau progresia bolilor de inimă”, a declarat dr. Pablo Lamata, coautor al studiului și profesor de inginerie biomedicală la King’s College London.

Rezultatele acestui studiu au apărut în European Heart Journal – Digital Health.

În esență, este vorba despre o aplicație care „colecționează” bătăile inimii. Cercetătorii au dezvoltat o aplicație de smartphone care măsoară sunetele inimii.

Pentru a folosi aplicația Echoes, utilizatorul trebuie doar să așeze telefonul său inteligent pe piep și să apese pe butonul de „înregistrare”. Aplicația are un algoritm de procesare a semnalelor, care filtrează înregistrările audio ale sunetelor inimii, pentru a îndepărta orice zgomot de fundal. Aplicația Echoes le cere utilizatorilor să ofere în mod voluntar informații (sub anonimat) despre vârstă, sex, înălțime, greutate și, dacă este cazul, orice fel de afecțiuni ale miocardului.

În perioada 21 mai și 4 octombrie 2021, în total 1.148 de persoane au downloadat aplicația Echoes și au contribuit cu 7.597 de înregistrări ale sunetelor inimii, care au fost urcate apoi într-o bază de date.

Cercetătorii au descoperit că opt din zece utilizatori au putut să obțină o înregistrare a sunetelor inimii de o bună calitate. O înregistrare de „bună calitate” este una care poate fi interpretată apoi pentru analiză.

În total, trei din patru înregistrări audio au putut fi procesate mai departe pentru a se obține date relevante din punct de vedere medical. Cercetătorii au analizat apoi factorii care afectau calitatea sunetelor inimii pe înregistrările realizate acasă de utilizatorii aplicației. Ei au descoperit că următorii factori nu au un impact asupra calității înregistrărilor: versiunea telefonului mobil și sexul biologic al utilizatorului. Cu toate acestea, cercetătorii au observat că utilizatorii cu vârsta de peste 60 de ani au obținut înregistrări de calitate redusă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe