Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Senzorii de mișcare pot ajuta pacienții cu leziuni cerebrale severe

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 22 decembrie 2021, ora 11:17

Cercetătorii au descoperit recent că senzorii de mișcare purtabili pot fi utili în prezicerea prognosticului acelor pacienți cu leziuni cerebrale severe.

Dispozitivele de detectare a mișcării, cum ar fi cele care sunt o componentă a telefoanelor mobile moderne, ar putea fi utile în predicția prognosticului în cazul pacienților care au suferit o leziune cerebrală severă, arată o echipă formată din clinicieni și ingineri de la Johns Hopkins University. 

creier leziuni cerebrale severe
Foto: Pixabay

Abordarea actuală pentru evaluarea răspunsului în cazul pacienților cu leziuni cerebrale severe se bazează în principal pe examinarea fizică la patul pacientului, care este predispusă la eroare, mai ales că pacienții au starea de conștiență fluctuantă.

Pentru a îmbunătăți acuratețea acestor predicții, clinicienii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Johns Hopkins și inginerii de la Whiting School of Engineering au condus un studiu în care au plasat accelerometre purtabile (așa-numite wearables) pe glezne, pe coate și pe încheieturile pacienților cu leziuni cerebrale severe, internați în unitatea de terapie intensivă de la Spitalul de Neuroștiință Johns Hopkins. Dispozitivele, scriu cei de la medicalxpress.com, au înregistrat semnale motorii care s-au dovedit a fi corelate cu nivelul stării de conștiență al pacienților și care ar putea ajutamedicii să prezică traiectoria fiecărui pacient spre recuperare. Rezultatele studiului au apărut recent în revista „Nature Scientific Reports”.

„Rezultatele noastre sugerează că analizarea continuă a datelor din aceste dispozitive de captare a mișcărilor ar putea informa clinicienii în timp real despre starea de sănătate a pacienților lor și ar purea fi un indicator al prognosticului pe termen scurt”, a declarat Robert D. Stevens, profesor asociat de anesteziologie și medicină de îngrijire intensivă, neurologie, radiologie în cadrul Facultății de Medicină a universității menționate anterior, care este și investigatorul principal al acestui proiect.

Totodată, acesta a spus că unul dintre obiectivele principale ale colegilor săi din echipă, pentru studiile viitoare, este să testeze modul în care datele și informațiile oferite de senzorii de mișcare ar putea fi integrate în circuitele clinice de lucru și ar putea informa medicii să ia decizii în privința tratamentului.

Etichete: wearables senzori de miscare senzori miscare leziuni cerebrale leziuni cerebrale severe

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.