Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Semnele vitale ale pacientului, afișate pe un dispozitiv introdus în ureche

de Florentina Ionescu - iul. 11 2022
Semnele vitale ale pacientului, afișate pe un dispozitiv introdus în ureche

Monitorizarea semnelor vitale ale pacienților poate fi dificilă în anumite condiții.

Tocmai de aceea, oamenii de știință au create un dispozitiv inteligent, numit MedSENS, care afișează semnele vitale ale pacientului, în aer liber, pentru a fi mai ușor monitorizate în urechea acestuia. 

semne vitale ureche pacient

Aparatul MedSENS, ce seamănă cu o cască, afișează valorile unor semne vitale obținute prin intermediul unei sonde introduse în canalul auditiv.

Atunci când echipele de salvatori încearcă să salveze victimele unor avalanșe, de exemplu, sau persoanele aflate în condiții de vreme rea (furtuni, ninsori cu viscol puternic), poate fi extrem de digicil să monitorizeze semnele vitale ale acestor persoane prin intermediul metodelor clasice. Din fericire, dispozitivul MedSENS a fost creat ținându-se cont de aceste aspecte, iar micul aparat se introduce în ureche și este prins cu niște curelușe de capul persoanei, scrie newatlas.com.

Conceput de o echipă de la centrul italian Eurac Research, dispozitivul MedSENS este alcătuit din două componente interconectate – o sondă de forma unui dop de ureche, cu un fir, care este introdusă în canalul auditiv, și un segment exterior (un pad) care este amplasat peste ureche și fixat cu ajutorul unei curelușe. 

semne vitale ureche pacient2

Odată introdusă în ureche, sonda începe să măsoare temperatura corpului pacientului, ritmul cardiac și saturația oxigenului din sânge. Datele obținute de sondă sunt apoi afișate în timp real pe un ecran OLED de pe casca / padul din exterior. Un plus este faptul că datele pot fi transmise wireless către dispozitivele mobile ale salvatorilor, arată sursa citată.

Iar casca exterioară nu doar că arată semnele vitale ale persoanei, dar prin faptul că formează o zonă izolată în jurul urechii, ea împiedică sonda să fie afectată de temperaturile scăzute din mediul înconjurător.

Tehnologia aceasta a fost deja testată pe 40 de voluntari din Italia, într-un simulator ce creează condiții de vreme extremă, la temperaturi ce variază de la minus 10 grade Celsius până la 20 de grade Celsius. Datele de la acest dispozitiv au fost în concordanță cu cele obținute în mod tradițional printr-o probă de la nivelul esofagului.

Echipa care a dezvoltat aparatul caută acum parteneri din această industrie care ar putea fi interesați să comercializeze dispozitivul MedSENS.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe