Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere pot beneficia gratuit de un dispozitiv asistiv

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 7 septembrie 2020, ora 17:26

Prin Programul de Finanțare realizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, OrCam MyEye, un dispozitiv asistiv avansat, poate fi obținut gratuit de persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere de la noi din țară.

Potrivit unui comunicat remis redacției, dispozitivul pentru nevăzători OrCam MyEye 2.0 poate fi obținut gratuit de persoanele nevăzătoare sau parțial nevăzătoare, cu ajutorul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin Programul de Finanțare „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”.

dispozitiv OrCam myeye2

Activat de un simplu gest intuitiv, dispozitivul poate reda independența persoanelor nevăzătoare. Cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), acesta recunoaște, citește instantaneu texte de pe orice mediu (print sau digital), bancnote sau orice obiect din fața purtătorului și memorează fețele celor din jur. Potrivit sursei citate, tehnologia asistivă OrCam îmbunătățește calitatea vieții a zeci de mii de persoane cu deficiențe de vedere în 50 de țări, iar micul aparat este disponibil în 25 de limbi.

Portabil, ușor și compact, având dimensiunea unui deget, dispozitivul este activat de simplul gest al arătării cu degetul sau pur și simplu prin urmărirea privirii purtătorului, în timp real.

Ziarele, cărțile, ecranele computerelor și ale smartphone-urilor, meniurile restaurantelor, etichetele produselor din supermarket și semnele de circulație sunt citite instantaneu purtatorului dispozitivului.

Caracteristicile suplimentare ale OrCam MyEye includ recunoașterea instantanee a feței, a culorilor și a bancnotelor.

Un aparat discret, utilizat prin arătarea cu degetul

Experții în domenii precum Computer Vision și Machine Learning au proiectat și gândit acest dispozitiv, accentul fiind pus pe o interfață discretă, mobilă și ușor de utilizat. OrCam MyEye se montează magnetic pe rama ochelarilor și cântărește doar 22,5 grame. A fost gândit special pentru ca experiența utilizatorului să fe cât mai facilă, spun reprezentanții companiei.

De asemenea, tehnnologia implementată face ca în acest moment dispozitivul antemenționat să poată fi activat prin simpla urmărire a privirii purtătorului sau printr-un gest intuitiv de arătare cu degetul - permițând utilizarea cu mâinile libere. Astfel comunicarea dintre utilizator și aparat se petrece fără a fi nevoie de un smartphone suport sau Wi-Fi, asigurând în același timp confidențialitatea datelor.

Despre Programul de Finanțare

Pe Glob, peste 285 de milioane persoane sunt parțial nevăzătoare, 39 milioane de nevăzători și 246 milioane de oameni au deficiențe grave de vedere. În acest timp, în România peste 90 de mii de persoane au dizabilități vizuale, conform unui raport realizat de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANPDCA) la 31 martie 2020.

În cadrul Strategiei Naționale „O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilități 2016- 2020” România s-a angajat să mobilizeze resursele necesare pentru eliminarea barierelor, astfel încât nicio persoană cu dizabilități să nu fie discriminată, marginalizată, exclusă sau abuzată, iar alegerile si aspirațiile să îi fie respectate și sprijinite.

O măsură specifică în acest sens o reprezintă Programul de Finanțare „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, realizată cu sprijinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

În cadrul programului, peste 7.000 de persoane cu dizabilități, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, vor primi vouchere de 5.000 de euro pentru obținerea echipamentelor incluse în program.

Dispozitivul de tehnologie de asistență OrCam MyEye, util atât persoanelor nevăzătoare, cât și celor cu deficiențe de vedere, este un dispozitiv medical acreditat în România, inclus pe lista furnizorilor de tehnologii de asistență aprobate. Pașii de inregistrare în program se pot regăsi pe https://www.orcam.com/ro/programul-de-finantare/.

„În spatele tehnologiei asistive OrCam MyEye se află echipa noastră de experți în cercetare și dezvoltare. Ei sunt cei care au oferit posibilitatea unui spectru larg de persoane cu deficiențe de vedere de a accesa lumea vizuală. Pentru a fi mai aproape de persoanele nevăzătoare, căutăm în permanență soluții pentru ca dispozitivul să fie cât mai accesibil celor care au nevoie urgentă de el, drept dovadă, colaborăm cu autoritățile și companiile de asigurări de sănătate din toate țările în care suntem prezenți”, a declarat Irie Meltzer, Regional Director – CEE of OrCam Technologies.

Prezent la conferința de presă de astăzi, cu prilejul oferirii de noi informații despre acest dispozitiv pentru persoane nevăzătoare, Ambasadorul Israelului în România a subliniat că este „cu adevărat recunoscător Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru realizarea acestui program de finanțare”.

„Unul dintre lucrurile de care suntem foarte mândri este că, începând cu 2019, OrCam My Eye Israel a devenit disponibil pe piața medicală din România. Cu ajutorul acestui dispozitiv, persoanele nevăzătoare devin mult mai independente și pot evita anumite situații discriminatorii sau de excludere”, a declarat David Saranga, Ambasadorul Israelului în România.

Etichete: persoane nevazatoare nevazatori deficiente de vedere dispozitive medicale dispozitiv

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.