Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Perna „smart” care monitorizează somnul

de Florentina Ionescu - iun. 8 2022
Perna „smart” care monitorizează somnul

Oamenii de știință au creat o pernă inteligentă care se alimentează singură cu energie, prin intermediul mișcărilor capului.

Pentru un tablou mai amplu al calității somnului se poate monitoriza peste noapte pacientul, într-un laborator medical. Există și dispozitive ce pot fi purtate la încheietura mâinii, care sunt soluții mai viabile pentru viața de zi cu zi, însă acestea nu oferă același tip de acuratețe. Astfel, cercetătorii din China au dezvoltat o pernă „smart” (inteligentă) special concepută pentru a găsi calea de mijloc între aceste două soluții pentru monitorizarea somnului.

Perna (a doua foto) monitorizează calitatea odihnii prin intermediul mișcărilor capului, lucru care mai are o funcție: alimentează în același timp sistemul pernei, scrie newatlas.com

perna somn

Perna inteligentă care se alimentează singură cu energie nu este un concept nou. Și alți oameni de știință au lucrat la sisteme de monitorizare a calității somnului carre urmăresc mișcările capului și care captează energia în timpul nopții, prin anumite tipuri de nanogeneratoare.

Cei care au creat această pernă inteligentă nouă au căutat să dezvolte o soluție mai puțin restrictivă și una care să nu afecteze confortul utilizatorului. Perna are un set de straturi poroase, polimerice, care sunt flexibile și care generează un curent electric pe măsură ce capul persoanei care doarme se mișcă. Aceste straturi sunt așezate peste o pernă obișnuită și generează un voltaj, ca răspuns la presiunea aplicată. 

perna smart inteligenta

Deși perna a fost concepută pentru a analiza calitatea somnului, oamenii de știință se gândesc că soluția lor ar putea să aibă și alte întrebuințări, cum ar fi monitorizarea pacienților cu probleme la nivelul gâtului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe