Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Pentru a călători anul viitor ar putea fi necesar un pașaport al vaccinurilor

de Florentina Ionescu - dec. 30 2020
Pentru a călători anul viitor ar putea fi necesar un pașaport al vaccinurilor

Pentru a putea călători, merge la cumpărături ori la cinematograf, este posibil ca anul viitor să avem nevoie nu doar de vaccinul împotriva COVID-19, ci și de un pașaport ce arată că ne-am vaccinat.

Potrivit CNN, mai multe companii și grupuri din zona de tehnologie au început să dezvolte aplicații pentru telefoanele inteligente sau sisteme pentru smartphone pentru ca persoanele să își poată uploada detalii referitoare la testele și vaccinurile lor pentru COVID-19.

aplicatie smartphone pasaport vaccinare

În acest fel, se creează date de identificare care ar putea fi arătate pentru ca aceste persoane să poată intra în săli unde au loc concerte, pe stadioane, în cinematografe, în clădirile de birouri sau chiar în anumite țări.

Potrivit sursei citate, Common Trust Network, o inițiativă a unei organizații nonprofit Commons Project și a World Economic Forum, a realizat un parteneriat cu mai multe companii aeriene (printre care Cathay Pacific, JetBlue, Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines și Virgin Atlantic), precum și cu sute de sisteme de sănătate de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii și cu guvernul din Aruba.

Aplicația CommonPass creată de grupul descris mai sus permite utilizatorilor să uploadeze informații medicale, cum ar fi rezultatul unui test pentru depistarea COVID-19 sau, în cele din urmă, dovada că persoana și-a făcut vaccinul într-un spital sau de către un profesionist din domeniul sănătății, generând astfel un certificat de sănătate sau un „pașaport” sub forma unui cod QR care poate fi apoi arătat autorităților, fără a dezvălui informații sensibile despre acea persoană. Pentru a călători, aplicația menționată anterior enumeră lucrurile necesare pentru a putea trece de anumite zone, la locurile de plecare sau de sosire, în funcție de itinerariul persoanei.

„Poți fi testat de fiecare dată când treci granițele. Nu poți fi vaccinat de fiecare dată când treci frontiera”, a declarat Thomas Crampton, șeful departamentelor de marketing și comunicare al  Commons Project, pentru CNN Business.

El a subliniat că este nevoie de o metodă simplă și ușor de transferat în ceea ce privește datele de indentificare în acest context epidemiologic sau de un „card digital galben”, referindu-se la documentele eliberate în general ca dovadă că persoana s-a vaccinat.

Dacă această idee va avea succes, spune Brian Behlendorf, director executiv al companiei Linux Foundation, o persoană care călătorește va putea să spună: am un certificat ce atestă că m-am vaccinat, pe telefonul mobil, pe care l-am obținut când m-am vaccinat într-o țară, pe care îl pot folosi pentru a urca într-un avion, într-o țară diferită, și pe care apoi îl pot prezenta apoi în acea țară, astfel încât să pot intra la un concert care are loc în interior.

Mai multe detalii despre acest gen de pașaport care ar putea fi necesar anul viitor găsiți aici.


Notă autor:

Credit foto: mcmurryjulie de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe