Newsflash
Hi-tech & Gadgets

O salopetă dotată cu senzori urmărește dezvoltarea neurologică a copiilor

de Florentina Ionescu - iun. 21 2022
O salopetă dotată cu senzori urmărește dezvoltarea neurologică a copiilor

O piesă vestimentară specială folosește senzori de captare a mișcărilor pentru a urmări îndeaproape dezvoltarea neurologică a copiilor mici.

Unul dintre cele mai bune moduri de a urmări dezvoltarea neurologică a copilului mic este să îi observați mișcările în timp ce acesta se joacă. O nouă salopetă „smart” (inteligentă) creată de cercetători a fost special concepută să facă acest lucru automat, oferind date precise prin intermediul tehnologiei de „machine learning” (algoritmi de învățare). 

salopeta inteligenta dezvoltare neurologica bebelusi
Așa arată salopeta MAIJU - „Motor Assessment of Infants with a Jumpsuit”

Dezvoltată de o echipă de cercetători de la Helsinki Children’s Hospital din Finlanda (și construită în urma cercetărilor descrise inițial în 2020), salopeta este cunoscută sub numele de MAIJU, acronim care vine de la „Motor Assessment of Infants with a Jumpsuit”. Salopeta conține mai mulți senzori de mișcare (numiți IMU – „inertial measure units”) care se află în buzunarele de pe fiecare membru.

În urma unui studiu, oamenii de știință au îmbrăcat 59 de copii, cu vârsta cuprinsă între 5 luni și 19 luni. Aceștia au purtat salopeta în timpul sesiunilor de joacă spontană, fie acasă, fie într-un mediu asemănător cu cel de acasă, într-un centru de cercetare. Pe măsură ce bebelușii se jucau, mișcările corpului lor au fost înregistrate atât de senzorii din salopetă, cât și de o cameră video, scrie newatlas.com.

Un algoritm de învățare automată (machine-learning) a fost apoi utilizat pentru a găsi potriviri între activități specifice de pe imaginile video cu patternurile mișcărilor specifice înregistrate de senzori. Drept rezultat, senzorii MAIJU ca atare – fără niciun fel de ajutor din partea camerei de filmat – au putut ulterior să identifice cu acuratețe cinci posturi diferite și patru mișcări diferite în interiorul acelor posturi, împreună cu multiple posturi intermediare și mișcări intermediare, scrie sursa citată.

Cercetătorii speră acum că, odată ce va fi dezvoltată, tehnologia din spatele salopetei MAIJU să poată fi folosită pentru a urmări și verifica dacă dezvoltarea neurologică a bebelușilor se desfășoară în mod normal și pentru a vedea cum terapia intervențională funcționează în cazurile în care este folosită.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe