Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Monitorizarea smart a bolii Parkinson

de Dr. Diana Andronache - oct. 1 2021
Monitorizarea smart a bolii Parkinson

Dispozitive precum Apple Watch și iPhone ar putea fi utile pentru monitorizarea pacienţilor cu boală Parkinson, analizând inclusiv lovirea ecranului cu ajutorul degetului și mersul purtătorului.

p2Studiul WATCH-PD, ale cărui rezultate au fost prezentate în cadrul Congresului Internaţional dedicat bolii Parkinson, a descoperit cu ajutorul acestor dispozitive diferenţe semnificative între persoanele sănătoase și cele care suferă de această maladie.

Conceptul care a stat la baza studiului integrează evaluări clinice standard cu noi instrumente digitale care măsoară în mod obiectiv funcţia motorie și cognitivă.

Studiul a urmărit timp de 12 luni, periodic, 132 de persoane, dintre care 82 sufereau de boală Parkinson netratată, cu mai puţin de doi ani de la stabilirea diagnosticului. Cercetătorii au evaluat participanţii la momentul începerii studiului și, ulterior, la 1, 3, 6, 9 și 12 luni.

Dispozitivele au măsurat modul de efectuare a sarcinilor motorii cu ajutorul senzorilor de mișcare, iar aplicaţiile telefonului au putut evalua și abilităţile verbale, cognitive și de altă natură.

Protocolul de studiu a cuprins, pe lângă evaluarea din clinică, și monitorizarea la domiciliu. Anumite teste au apreciat evoluţia simptomelor (stare de spirit, fatigabilitate), precum și abilităţile perceptive, verbale, spaţiale, vizuale și motorii fine. Ambele dispozitive au fost folosite pentru evaluarea mersului, echilibrului și tremorului.

Evaluare de la distanţă

Rezultatele studiului arată diferenţe mari între grupul persoanelor cu boală Parkinson și grupul celor sănătoase, scorurile MDS-UPDRS (Movement Disorder Society – Unified Parkinson’s Disease Rating Scale) fiind semnificativ mai bune pentru grupul de control.

De asemenea, scoruri mai bune au fost obţinute și la evaluarea performanţelor cognitive, motorii. De exemplu, persoanele cu boală Parkinson au avut rezultate mai slabe la testele care presupun atingerea repetată a ecranului cu degetul (număr mai mic de atingeri, diferenţa fiind mai mare pentru mâna dominantă).

Medicii sunt încrezători că în viitor, dispozitive similare vor fi utilizate în monitorizarea la distanţă a evoluţiei pacienţilor, eliminând nevoia de deplasare a acestora și evaluând obiectiv abilităţile motorii. Folosirea lor ar facilita ajustarea precoce a tratamentului, îmbunătăţind prognosticul pe termen lung.

Citește și: Stimularea electrică, utilă în ameliorarea simptomelor bolii Alzheimer


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/959665

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe