Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Mobilitate

de Dr. Aurel F. MARIN - dec. 15 2014
Mobilitate
  Una din condiţiile obligatorii pentru succesul noilor tehnologii, mai ales în domeniul sănătăţii, este inovaţia. În absenţa ei, niciun dispozitiv şi nicio aplicaţie nu pot rezista. Piaţa este foarte competitivă, iar consumatorii pretenţioşi. Şi cine nu este când vine vorba de propria sănătate şi de propriul buzunar?
  Compania taiwaneză Digi O2 este un foarte bun exemplu de inovaţie medicală. Filosofia este una simplă şi urmează tendinţa gene­rală: un dispozitiv mobil va fi întotdeauna mai bun decât unul fix, nedeplasabil. Aşa a apărut micronebulizatorul Digi O2, menit să evite dezavantajele nebulizatoarelor obişnuite, compuse, în general, dintr-o unitate fixă, cu o greutate de câteva kilograme, alimentată la priză. Dispozitivul inovativ cântăreşte doar 121 de grame, are dimen­siu­nile unui spray deodorant şi poate fi manevrat cu uşurinţă. Mai mult, funcţionează cu patru baterii obişnuite (de telecomandă), dar poate fi alimentat şi de la orice port USB. Are o capacitate de maxi­mum 8 ml, cu o rată de nebulizare de 0,3 ml/min, generând particule cu diametrul de până la 5 micrometri. Nu vom insista asupra benefi­ciilor aduse de inovaţiile tehnologice în acest caz, de­oarece ele sunt evi­dente pentru ori­cine a administrat vreodată aerosoli cu un aparat „clasic“.
   Şi mai surprin­zător este sistemul integrat de monito­rizare electrocardio­grafică. În condiţiile în care principala problemă de să­nătate a populaţiei generale o reprezintă bolile cardiovascu­lare, este important de semnalat o nouă tehnologie mobilă. După „demo­cratizarea“ măsură­torilor tensiunii arteriale sau ale pulsului şi saturaţiei în oxigen, şi ECG intră de acum în categoria parametrilor ce pot fi monitorizaţi de la domiciliu. În spital, efectuarea electrocardio­gramei presupune deplasarea unui tehnician la patul bolnavului, împingând un cărucior pe care se află electrocardiograful propriu-zis. Dimensiunile aparatului, poziţionarea electrozilor şi aranjarea corectă a firelor face imposibilă utilizarea la domiciliu a acestor aparate. Cu toate acestea, monitorizarea ritmului cardiac şi efectuarea rapidă a ECG la momentul la care se produc palpitaţii, de exemplu, sunt gesturi valoroase pentru stabilirea unui diagnostic corect.
   Electrocardiograful mobil (cu o singură derivaţie) creat de Digi O2 este mic, eficient şi uşor de utilizat. Cântăreşte mai puţin de 125 de grame, poate fi utilizat cu sau fără (!) electrozi, şi este gata de înre­gis­trare în doar 30 de secunde. Varianta fără electrozi de­dicaţi se bazează pe plasarea dispozi­tivului pe torace, în zona apexului, elec­trozii clasici fiind înlocuiţi de zonele de pe aparat care intră în contact cu mâna, respectiv cu toracele. Nu avem date privind acurateţea înregistrărilor, însă dispozitivul este testat extensiv printr-o colaborare cu Universitatea naţională din Taiwan; rezultatele nu au fost încă publicate.
   Interesant este că dispozitivul de înregistrare ECG poate fi folosit ca atare, dar utilitatea sa este redusă, deoarece pacientul cardiac nu îşi poate interpreta singur electro­cardio­grama. În schimb, utilizând o aplicaţie pentru telefoanele mobile (digiO2 care, disponibilă deja în App Store şi în Google Play), traseul ECG poate fi încărcat în aplicaţie (prin bluetooth) şi de acolo poate fi transmis către medicul curant, dacă acesta este înregistrat în prealabil în aplicaţie. Una din opţiunile posibile, pentru orele şi zilele din afara programului normal de lucru, este crearea unui centru de permanenţă, în care medicii să inter­preteze imediat traseul primit de la pacient. Sistemul conceput de compania taiwaneză permite chiar şi plata serviciului prestat de medic prin intermediul aplicaţiei. Astfel, fiecare medic îşi poate stabili onorariul şi fiecare pacient/utilizator îşi poate alege medicul.
   Inovaţia este, în final, cea care face diferenţa dintre un produs şi altul, dintre o companie şi alta. Adaptarea la cerinţele utilizatorilor, anticiparea tendinţelor pieţei, găsirea unor soluţii ingenioase şi competitivitatea fac diferenţa între succes şi eşec, într-un domeniu cum este cel al sănătăţii, estimat la câteva miliarde de euro anual doar în România, o ţară veşnic cu bugete de austeritate.

 

Documentarea acestui articol a fost realizată cu sprijinul TAITRA – Taiwan External Trade Development Council.

Aşteptăm cu interes feedbackul cititorilor la adresa: hi-tech@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe