Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Medicul care a descoperit că spălatul pe mâini salvează vieți

Viața Medicală
Dr. Laura Davidescu vineri, 20 martie 2020, ora 08:53

Dacă dați o căutare pe Googe astăzi, 20 martie, veți vedea că motorul are un doodle special, dedicat medicului maghiar Ignaz Semmelweis, cel care a demonstrat, în secolul 19, eficacitatea spălatului pe mâini în lupta cu bolile.

Ignaz Semmelweis a absolvit Școala Medicală din Viena în 1844 cu înalte onoruri și a ajuns apoi să lucreze la prima clinică de obstetrică a unei instituții medicale universitare, Spitalul General din Viena, unde, pe 20 martie 1847 era numit coordonator al medicilor rezidenți din maternitate.

După cum povestește Jed Diamond în cartea Eliberarea de stres la bărbați (editura Trei - Lifestyle Publishing), "curând, Semmelweis avea să fie obsedat de problema febrei puerperale, blestemul maternităților Europei din secolul al nouăsprezecelea. Cele mai multe femei nășteau acasă în acea epocă, dar cele care erau nevoite să nască la spital – din cauza sărăciei, a ilegitimității copilului sau a complicațiilor medicale – aveau o rată a mortalității de 25 până la 30%. Boala era considerată un aspect inevitabil al obstetricii de spital a epocii, un rezultat al unor agenți necunoscuți, care acționau în conjuncție cu necunoscute condiții atmosferice.

SPĂLATUL PE MÂINI SALVEAZĂ VIEȚI

În ciuda unei rezistențe acerbe din partea superiorului lui, care acceptase boala ca fiind de neevitat, Semmelweis și-a promis să afle cauza unor suferințe atât de mari și a morții. El a observat atent și a înregistrat date. A venit cu o idee simplă: spălatul pe mâini salvează vieți. Când a obligat toți membrii unității lui să se spele pe mâini și să-și spele instrumentele înainte de nașteri, rata mortalității a scăzut de la 30% la 2%.

Ați crede că asemenea rezultate au condus imediat la schimbarea procedurilor și că Semmelweis a devenit respectat, bogat și celebru. Nu s-a întâmplat așa ceva. Chiar dacă mai tinerii săi colegi i-au aplaudat descoperirile, mulți dintre medicii consacrați, mai în vârstă, nu au luat în seamă acele rezultate. (...) Doar mai târziu dovezile lui observaționale au căpătat o largă recunoaștere. La peste douăzeci de ani după moartea lui, opera lui Louis Pasteur a oferit o explicație teoretică a observațiilor lui Semmelweis – teoria generării bolilor de către germeni. Cei mai mulți dintre noi am auzit de Louis Pasteur. Puțini și-l amintesc pe Ignaz Semmelweis, care a oferit atât de mult femeilor, copiilor și lumii medicinei..."

Totuși astăzi, în contextul în care redescoperim rolul acestui banal gest, de a ne spăla frecvent pe mâini pentru a reduce riscul contaminării cu virusuri și bacterii patogene, Google îi dedică acestui medic inovator un memento inedit, mai ales că nu a avut parte de recunoaștere din partea breslei în timpul vieții, ajungând să moară la 47 de ani, maltratat de personalul azilului în care fusese internat pentru așa-zise tulburări emoționale...

Mai multe detalii despre inițiativa Google de astăzi aici.

.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC