Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Masca de dormit inteligentă monitorizează somnul REM

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 19 decembrie 2022, ora 17:38

SomaSleep este o mască de dormit care reușește să facă analiza somnului REM nu în laborator, ci direct în patul utilizatorului.

Etapa REM ( rapid eye movement) a somnului îndeplinește un rol important în procesul de învățare, în memorie și în dezvoltarea creierului. În prezent, sunt necesare teste de laborator pentru a măsura cât de multe ore de somn REM are o persoană. Totuși, masca inteligentă SomaSleep le permite utilizatorilor să își analizeze somnul REM acasă, cel puțin așa pretind cei care au creat dispozitivul, scrie newatlas.com.

SomaSleep

În testele clasice de laborator, o tehnică numită electrooculografie este utilizată pentru a determina cât timp petrece un pacient în etapa REM a somnului. Procesul implică lipirea unor electrozi pe pielea pacientului, deasupra și sub ochi, precum și de-o parte și de alta a ochiului. Pe măsură ce fiecare ochi se mișcă în sus și în jos ori de la stânga la dreapta, coreneea și retina se mișcă în consecință mai aproape sau mai departe de fiecare electrot lipit pe pielea pacientului.

Cum funcționează masca de dormit?

Dezvoltată de un startup din Seattle, numit Somalytics, masca SomaSleep monitorizează într-un mod asemănător cu electrozii mișcările rapide ale ochilor în timp ce utilizatorul doarme, dar masca face acest lucru prin senzori integrați, realizați dintr-un material special, un fel de „hârtie” ce creează un nanotub de carbon.

Un grup de patru astfel de senzori se află sub o pernuță de spună, în una dintre cele două spații destinate ochilor, în această mască. Pe măsură ce spuma este apăsată de ochi atunci când masca este purtată, senzorii săi detectează semnalele electrice deasupra, dedesubtul și de fiecare parte laterală a ochiului.

Datele referitoare la mișcările ochilor pe care senzorii le înregistrează în timpul nopții sunt apoi retransmise către un smartphone, o tabletă sau un dispozitiv de fitness compatibil, iar astfel utilizatorul vede datele despre evaluarea somnului său atunci când se trezește, pe ecranul dispozitivului ales.

Compania Somalytics caută în prezent parteneri cu ajutorul cărora să dezvolte masca de dormit, pentru a putea scoate dispozitivul pe piață. Firma spune că SomaSleep ar putea fi disponibilă spre vânzare până în decembrie anul viitor, la prețul de 199 de dolari.

Etichete: masca de dormit somn rem somn somnologie Somalytics rapid eye movement SomaSleep

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.