Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Masca de dormit inteligentă monitorizează somnul REM

de Florentina Ionescu - dec. 19 2022
Masca de dormit inteligentă monitorizează somnul REM

SomaSleep este o mască de dormit care reușește să facă analiza somnului REM nu în laborator, ci direct în patul utilizatorului.

Etapa REM (rapid eye movement) a somnului îndeplinește un rol important în procesul de învățare, în memorie și în dezvoltarea creierului. În prezent, sunt necesare teste de laborator pentru a măsura cât de multe ore de somn REM are o persoană. Totuși, masca inteligentă SomaSleep le permite utilizatorilor să își analizeze somnul REM acasă, cel puțin așa pretind cei care au creat dispozitivul, scrie newatlas.com.

SomaSleep

În testele clasice de laborator, o tehnică numită electrooculografie este utilizată pentru a determina cât timp petrece un pacient în etapa REM a somnului. Procesul implică lipirea unor electrozi pe pielea pacientului, deasupra și sub ochi, precum și de-o parte și de alta a ochiului. Pe măsură ce fiecare ochi se mișcă în sus și în jos ori de la stânga la dreapta, coreneea și retina se mișcă în consecință mai aproape sau mai departe de fiecare electrot lipit pe pielea pacientului.

Cum funcționează masca de dormit?

Dezvoltată de un startup din Seattle, numit Somalytics, masca SomaSleep monitorizează într-un mod asemănător cu electrozii mișcările rapide ale ochilor în timp ce utilizatorul doarme, dar masca face acest lucru prin senzori integrați, realizați dintr-un material special, un fel de „hârtie” ce creează un nanotub de carbon.

Un grup de patru astfel de senzori se află sub o pernuță de spună, în una dintre cele două spații destinate ochilor, în această mască. Pe măsură ce spuma este apăsată de ochi atunci când masca este purtată, senzorii săi detectează semnalele electrice deasupra, dedesubtul și de fiecare parte laterală a ochiului.

Datele referitoare la mișcările ochilor pe care senzorii le înregistrează în timpul nopții sunt apoi retransmise către un smartphone, o tabletă sau un dispozitiv de fitness compatibil, iar astfel utilizatorul vede datele despre evaluarea somnului său atunci când se trezește, pe ecranul dispozitivului ales.

Compania Somalytics caută în prezent parteneri cu ajutorul cărora să dezvolte masca de dormit, pentru a putea scoate dispozitivul pe piață. Firma spune că SomaSleep ar putea fi disponibilă spre vânzare până în decembrie anul viitor, la prețul de 199 de dolari.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe