Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Mănuşa chirurgicală cu senzori

de Dr. Diana Andronache - feb. 10 2023
Mănuşa chirurgicală cu senzori

Atunci când se apropie momentul nașterii, poziţia fătului dictează modul în care acesta poate fi adus pe lume. Unele poziţii ale fătului înainte de naștere nu permit nașterea naturală, aceasta fiind riscantă atât pentru mamă, cât și pentru copil, situaţie în care se impune cezariana.

poza 2 copy

Tehnologia bazată pe ultrasunete poate detecta poziţia în care se află copilul și permite medicilor obstetricieni să decidă cum ar trebui mutat copilul. În ţările în curs de dezvoltare însă lipsesc dispozitivele de imagistică, ceea ce face ca rata mortalităţii să fie crescută. De aceea, un grup de cercetători de la University College London vine în ajutorul medicilor cu un dispozitiv inovator.

Este vorba despre o mănușă chirurgicală cu senzori flexibili de presiune și forţă imprimaţi pe vârful degetelor. Mănușa este una obișnuită, iar dotarea acesteia cu senzorii respectivi costă un dolar. Senzorii sunt fabricaţi din nanocompozite de oxid de metal, care generează un curent electric la atingerea sau frecarea de obiecte. Ei sunt subţiri, dar suficient de sensibili pentru a funcţiona chiar și atunci când o a doua mănușă este purtată deasupra lor, pentru a păstra sterilitatea. Cu ajutorul acestor mănuși, medicul care efectuează un examen vaginal poate aprecia orientarea bebelușului, constatând unde se află capul și în ce direcţie este orientat. Imaginea este transmisă de senzori la nivelul unui monitor conectat la aceștia. De asemenea, senzorii pot informa utilizatorul despre forţa pe care o aplică, așa încât să nu facă rău copilului.

 

 


Notă autor:

https://newatlas.com/health-wellbeing/pressure-sensing-glove-prevent-stillbirths/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe