Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Lansare: o aplicație pentru nevăzători face orașul mai accesibil

de Florentina Ionescu - nov. 10 2020
Lansare: o aplicație pentru nevăzători face orașul mai accesibil

Un proiect al ONG-ului AMAIS a prins contur. Astfel, a fost lansată în România SeeYou, o aplicație web care face orașul mai accesibil pentru nevăzători, fiind prima de acest fel din țara noastră.

SeeYou este prima aplicaţie web-based din România care conectează persoanele cu deficiențe de vedere cu voluntari care fie pot însoți în diverse activități offline, fie le pot oferi ajutor online.

See you App

Proiectul este inițiat și realizat de organizația non-guvernamentală AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) cu susținerea Accenture România, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Aplicația a apărut din dorința de a oferi soluții la nevoile de relaționare și de deplasare ale nevăzătorilor în urma numeroaselor evenimente incluzive organizate de AMAIS în ultimii 5 ani, explică inițiatorii proiectului.

„Această aplicație este un instrument prin care nevăzătorii își pot crea singuri contexte de socializare incluzive, independent de evenimentele create de AMAIS. Folosind tehnologia de azi, ei pot participa activ la viața orașului.”, a transmis Iris Popescu, arhitect și cofondator AMAIS.

Nevoile de zi cu zi ale nevăzătorilor

Ideea aplicației este mai veche de un an, din vremuri pre-pandemie, și a pornit de la nevoia de facilita accesul nevăzătorilor la activități precum mersul la facultate/ cinema/ spectacole/ concerte sau călătorii cu trenul.

Dar până când astfel de activități se vor putea relua în condiții de siguranță pentru toți, aplicația vine în ajutorul nevăzătorilor pentru o multitudine de nevoi de zi cu zi - precum nevoia de a merge la o instituție de stat, dar și pentru a ieși în aer liber respectând distanța și măsurile de siguranță.

Seeyou Mobile 3

În plus, odată ce beneficiarul și voluntarul sunt conectați prin SeeYou, voluntarul poate prelua și rezolva și online cererile beneficiarilor - precum citirea unui document tipărit, asistență de la distanță sau, pur și simplu, friendly calls pentru socializare cu beneficiarii care se simt singuri în această perioadă.

„SeeYou schimbă modul în care oamenii cu dizabilități vizuale se raportează la societate și societatea la ei. Și, totodată, declanșează o schimbare mai mare, căci invitațiile lansate de beneficiari în platformă reprezintă, de fapt, nevoile lor. Împreună, atât nevăzătorii cât și voluntarii, învață astfel să perceapă diversitatea și ce înseamnă să fim incluzivi”, a declarat Alex Cucu, Tech lead AMAIS și unul dintre programatorii aplicației.

Tehnologia în slujba oamenilor

În România sunt astăzi 93.591 de nevăzători, dintre care peste 54% sunt încadrați în gradul grav (nevăzători total) și accentuat.

Cu ajutorul aplicației SeeYou, inițiatorii proiectului își propun să facă Bucureștiul un loc accesibil pentru toată lumea, astfel încât fiecare nevăzător să devină mai mobil și vizibil, iar cei din jur să devină mai empatici față de persoanele cu dizabilități.

„Dorința Accenture este de a fi cea mai incluzivă și diversă companie din lume și, de aceea, promovăm o cultură a egalității pentru a ne asigura că toți oamenii se pot împlini atât profesional cât și personal. Această aplicație reflectă întocmai angajamentul nostru de a pune tehnologia în slujba oamenilor, ca ei să se poată avea o viață independentă. Tocmai pentru a înțelege ce înseamnă independența pentru un nevăzător la prima întâlnire de lucru cu AMAIS ne-am legat la ochi și am încercat să facem un tur de campus”, a declarat Gina Sotir, Inclusion & Diversity Lead, Accenture Romania.

Cum funcționează aplicația SeeYou?

  • Deschizi www.SeeYou.ro de pe computer, laptop, tabletă sau smartphone.
  • Îți alegi tipul de cont (beneficiar/ voluntar) și îți creezi cont gratuit, adăugând și un scan al buletinului. Pentru nevăzători, este necesar și un scan al actelor ce dovedesc dizabilitatea.
  • Pe email vei primi rapid aprobarea contului.
  • Beneficiarul lansează în aplicație o invitație de însoțire către un voluntar, precizând contextul (data, ora, locul unde dorește să ajungă sau dacă se dorește suport online).
  • Când un voluntar acceptă invitația lansată, aplicația trimite notificare beneficiarului împreună cu datele de contact pentru a putea lua legătura direct. Și viceversa, voluntarul primește datele de contact ale nevăzătorului care a lansat invitația.
  • În cazul în care voluntarul sau beneficiarul nu mai pot ajunge la ora și locul stabilit, se pot notifica reciproc și prin aplicație.

Pentru început, aplicația SeeYou este disponibilă doar în București, unde AMAIS este deja în strânsă legătură cu sute de potențiali beneficiari, mulțumită proiectelor derulate în ultimii ani. În viitorul apropiat planurile vizează extinderea aplicației la nivelul întregii țări.

Bine de știut:

  • SeeYou este prima aplicaţie web din România ce conectează persoane cu deficiențe de vedere cu voluntarii care se oferă să-i însoțească.
  • SeeYou facilitează pentru nevăzătorii din București orice drum la facultate, piață/ supermarket și în alte activități offline dar și sprijin online.
  • Doi dintre cei patru programatori care au dezvoltat aplicația web SeeYou sunt nevăzători.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe