Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Inteligenţa artificială, un ajutor în redactarea textelor

de Dr. Tudor Toma - ian. 27 2023
Inteligenţa artificială, un ajutor în redactarea textelor

Progresele în domeniul inteligenţei artificiale au dus și la apariţia unor programe de generare de text, extrem de utile medicilor. Ele pot fi folosite atât pentru formularea unor texte simple, cât și pentru a scrie articole știinţifice sau pentru a adapta un text rigorilor știinţifice.

IA

Inteligenţa artificială (AI) este un domeniu care a evoluat rapid în ultimii ani și care continuă să se dezvolte într-un ritm alert. Dincolo de AI care generează imagini, și pe care am testat-o pentru a genera imaginea de mai jos (foto), rugând-o să producă imaginea unui doctor care scrie un articol despre inteligenţa artificială, există și inteligenţa artificială care generează text. Aceasta poate scrie în diferite limbi, inclusiv în română, engleză, franceză, și poate produce rezultate impresionante, în funcţie de cerinţele utilizatorului.

medic care scrie un text copy
Imagien generată de IA pentru cerința „medic care scrie un articol”

 

Unul dintre avantajele utilizării inteligenţei artificiale pentru generarea de text este că poate ajuta la scrierea de răspunsuri la cereri simple sau la redactarea de e-mail-uri pentru a obţine anumite lucruri, fără a fi nevoie să intervii personal. De asemenea, programul poate face corecturi la textul iniţial și poate sugera variante diferite, care sunt mai interesante sau care au un stil mai plăcut decât varianta iniţială.

Un exemplu de text generat artificial este următorul: răspunsul la un e-mail prin care managerul unui spital îi cere unui doctor să facă mai multe gărzi neplătite.

Comanda în limbaj natural a fost: „Ești medic, scrie un răspuns de refuz la un e-mail prin care managerul spitalului în care lucrezi îţi cere să faci mai multe gărzi neplătite într-o lună”. Iar textul generat automat de program (chat.openai.com) este următorul:

„Stimate manager,

Mulţumesc pentru oferta de a face gărzi suplimentare, dar regret să vă informez că nu pot accepta această solicitare. Conform contractului meu, sunt obligat să respect anumite limite de ore de muncă și nu pot depăși aceste limite fără a primi o remunerare suplimentară. De asemenea, este important să menţionez faptul că munca suplimentară poate avea un impact negativ asupra stării mele de sănătate și a calităţii serviciilor pe care le ofer pacienţilor mei.

Vă rog să luaţi în considerare aceste aspecte și să îmi oferiţi alternative mai realiste pentru a satisface nevoile spitalului.

Cu respect,

Dr. Cutare”.

Util și în lucrările știinţifice

Un alt avantaj al utilizării AI pentru generarea de text – posibil mai important pentru doctori – este că poate fi folosită pentru a scrie articole știinţifice sau alte tipuri de texte pentru publicaţii în diferite limbi, fără a fi nevoie de cunoașterea perfectă a limbii respective. Totuși, este important de subliniat că utilizarea AI nu înlocuiește utilizatorul. În esenţă, programul poate oferi doar sugestii și variante, dar cel care-l folosește trebuie să aibă cunoștinţele și inteligenţa necesare pentru a le modifica și a le adapta necesităţilor sale.

De exemplu, dacă doriţi să adăugaţi anumite elemente de informaţie în text, va trebui să știţi cum să le includeţi în mod corect. În același timp, dacă doriţi să puneţi anumite accente sau să modificaţi stilul textului, va trebui să aveţi cunoștinţele necesare să faceţi aceste modificări în mod adecvat.

Este de așteptat ca, în următoarele luni, să fie lansate mai multe programe și aplicaţii care vor utiliza același motor de inteligenţă artificială pentru a genera text, dar care vor cere utilizatorului să introducă informaţia în anumite șabloane. Un astfel de program (de exemplu, Writesonic) va putea fi adaptat pentru a genera un articol știinţific. El nu este folosit pentru a genera conţinut fals, ci pentru a pune conţinut real, dar exprimat impropriu, în formatul știinţific corect, publicabil într-o revistă medicală. Este posibil ca în viitorul nu foarte îndepărtat aceasta să devină metoda standard de redactare a unui articol știinţific.

În final, cred că inteligenţa artificială oferă autorilor de articole medicale o nouă unealtă care merită studiată, înţeleasă și, eventual, adoptată și utilizată corect. Unealtă care, pentru a fi testată, a fost folosită și la redactarea prezentului text.

Dr. Tudor Toma este Consultant Respiratory Physician la Londra

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe