Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Inteligența artificială poate ajuta medicii în diagnosticarea bolilor de piele

de Florentina Ionescu - apr. 3 2020
Inteligența artificială poate ajuta medicii în diagnosticarea bolilor de piele

Cercetătorii din Coreea de Sud au dezvoltat un algoritm de învățare profundă bazat pe inteligența artificială, care poate clasifica cu precizie afecțiunile cutanate, poate prezice malignitatea, poate sugera opțiunile primare de tratament și poate servi ca unealtă auxiliară pentru a îmbunătăți acuratețea diagnosticului pus de clinicieni.

inteligenta artificiala

Cu ajutorul oferit de acest sistem, acuratețea diagnosticului pus de medicii dermatologi a fost semnificativ îmbunătățită, scrie medicalxpress.com. Mai multe detalii despre sistemul de inteligență artificială au fost publicate recent, într-un studiu nou, în „Journal of Investigative Dermatology”.

În ultimii ani s-au înregistrat progrese remarcabile în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale în medicină, iar unul dintre investigatorii din cadrul acestui studiu vorbește despre probleme specifice, cum ar fi diferențierea melanomului de nevi pigmentari, exemplu în care inteligența artificială a arătat rezultate comparabile cu cele ale medicilor dermatologi.

„Chiar și așa, pentru ca aceste sisteme să fie utile, performanța lor trebuie să fie testată într-un mediu similar cu cel al practicii clinice reale, care neesită nu doar clasificarea leziunilor în benigne versus maligne, ci necesită și diferențierea cancerului de piele de numeroase alte boli dermatologice, cum ar fi cele inflamatorii și infecțioase”, a explicat dr. Jung-Im, de la departamentul de dermatologie, de la Seoul National University, din Coreea de Sud.

Ce poate face sistemul bazat pe inteligența artificială

Folosind o „rețea neurală convoluțională”, un algoritm specializat în inteligența artificială, investigatorii sud-coreeni au dezvoltat un sistem de inteligență artificială capabil să prezică malignitatea, să sugereze opțiuni de tratament și să clasifice bolile dermatologice.

Investigatorii au colectat 220.000 de imagini de la persoane asiatice și caucaziene, cu 174 de boli de piele, și au antrenat practic rețelele neurale să interpreteze aceste imagini. Cercetătorii au descoperit că algoritmul acesta ar putea să diagnosticheze 134 de boli dermatologice și să îmbunătățească performanța profesioniștilor din domeniul medical prin intermediul Inteligenței Augmentate.

Performanța algoritmului a fost inițial comparată cu performanțele a 21 de medici dermatologi, a 26 de medici rezidenți în dermatologie și cu cea a 23 de membri din populația generală. Performanța sistemului a fost similară cu cea a medicilor rezidenți dermatologi, dar ușor situată sub cea a medicilor dermatologi. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că inteligența artificială cu siguranță nu poate interpreta imaginile pentru care sistemul nu este antrenat ca să interpreteze, chiar și atunci când problema prezentată este una clară.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe