Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Inteligența artificială ar putea produce un antibiotic nou

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 24 februarie 2020, ora 11:35

Un model de inteligență artificială identifică un medicament nou și puternic care poate ucide multe tipuri de bacterii rezistente la antibiotice.

Folosind un algoritm de învățare aplicat unei mașinării, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au identificat un compus chimic puternic care este un antibiotic nou, foarte puternic, scrie sciencedaily.com.

inteligenta artificiala antibiotic nou

În testele efectuate în laborator, acest medicament a distrus multe dintre cele mai problematice bacterii care cauzează boli periculoase, inclusiv unele tulpini care sunt rezistente la toate antibioticele cunoscute. Totodată, acest antibiotic nou creat cu ajutorul inteligenței artificiale a eliminat infecțiile în două cazuri diferite, în care s-au folosit ca modele șoarecii de laborator.

Modelul folosit de acest computer, care poate să examineze peste o sută de milioane de compuși chimici în doar câteva zile, este creat pentru a alege acele antibiotice potențiale care ucid bacteriile, folosind mecanisme diferite față de cele pe care le au medicamentele existente.

Experții de la MIT și-au propus să dezvolte o platformă care să le permită să valorifice puterea inteligenței artificiale, pentru a le permite astfel accesul la o nouă eră în ceea ce privește descoperirea antibioticelor.

„Abordarea noastră a scos la iveală această moleculă incredibilă, care este de departe unul dintre cele mai puternice antibiotice care au fost descoperite vreodată”, a declarat James Collins, de la MIT's Institute for Medical Engineering and Science (IMES) și din cadrul Departmentului de Inginerie Biologică.

În cadrul acestui studiu nou de la MIT, cercetătorii au identificat și alți candidați promițători la capitolul antibiotice, iar planul este să testeze și aceste medicamente în viitor. Experții cred că modelul de inteligență artificială ar putea fi folosit pentru a crea noi medicamente, pe baza a ceea ce mecanismul a învățat despre structurile chimice care permit medicamentelor să distrugă bacteriile.

O speranță pentru viitor

În ultimele câteva decenii, foarte puține antibiotice noi au fost dezvoltate de oamenii de știință. Cele mai multe dintre aceste antibiotice nou aprobate sunt variante ușor diferite ale medicamentelor existente. James Collins de la MIT spune că ne confruntăm cum o criză în ceea ce privește rezistența la antibiotice.

Această situație, crede el, este generată atât de creșterea numărului de patogeni care devin rezistenți la antibioticele existente, cât și de o „conductă anemică” în biotehnologie și în industria farmaceutică în ceea ce privește descoperirea de noi antibiotice.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC