Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Instrument online care calculează riscul de a contracta COVID-19

de Florentina Ionescu - iun. 4 2020
Instrument online care calculează riscul de a contracta COVID-19

Peste 150 de experți din 35 de țări au dezvoltat o unealtă online care permite persoanelor interesate să își calculeze riscul de a contracta și de a răspândi virusul SARS-CoV-2, cel care cauzează COVID-19.

Potrivit medicalxpress.com, instrumentul online, numit „Your COVID-19 Risk” (riscul tău de COVID-19 – n. red.) ajută la estimarea riscului la care se expune o persoană – și la care se expun persoanele din jurul nostru – de a contracta și de a răspândi COVID-19. Totodată, această unealtă online colectează informații la nivel internațional, pe care echipa de cercetători care a creat „Your COVID-19 Risk” speră să le poată folosi pentru a ajuta guvernele și agențiile responsabile de sănătatea publică pentru a alege cele mai bune măsuri pentru regiunea lor.

Din echipa de specialiști fac parte mulți voluntari, atât psihologi specializați în schimbările de comportament, cât și epidemiologi, virusologi și alți profesioniști. Unul dintre acești voluntari este dr. Tracy Epton, expert în schimbările comportamentale, de la Universitatea din Manchester.

risc covid instrument online

„Până când vom avea un vaccin, comportamentele trebuie să fie aduse în centrul atenției dacă vrem să combatem acest virus. Sfatul pe care noi îl oferim se bazează pe teorie și pe dovezi – este personalizat în funcție de persoanele pe care oamenii le oferă. Nu doar că le spune oamenilor ce trebuie să facă pentru a-și reduce riscul, dar le spune și cum să facă acest lucru. În acest mod, utilizatorii [instrumentului online] pot să micșoreze riscul atât pentru ei înșiși, cât și pentru persoanele dragi”, a declarat dr. Tracy Epton.

Aceasta a mai explicat că proiectul acesta are o infrastructură complexă, se bazează pe o abordare riguroasă, sistematică și scalabilă. Cu cât folosesc mai mulți oameni această unealtă online, cu atât echipa de cercetători obține mai multe informații.

„Acest lucru le va permite guvernelor și agențiilor din domeniul sănătății să își îmbunătățească mesajele pentru publicul general”, subliniază dr. Tracy Epton.

Instrumentul online măsoară anumite lucruri asupra cărora noi toți avem o oarecare formă de control – și putem face ceva în privința lor – dar nu include riscurile asociate cu bolile preexistente. „Your COVID-19 Risk” folosește trei factori de risc: igiena mâinilor, menținerea unei distanțe suficiente în locurile publice și evitarea ieșirilor din locuință, pentru a calcula la ce risc se expun oamenii în ceea ce privește contractarea și răspândirea virusului SARS-CoV-2.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe