Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Instrument bazat pe AI poate prezice malignitatea la pacienții cu noduli pulmonari

de Florentina Ionescu - mar. 2 2021
Instrument bazat pe AI poate prezice malignitatea la pacienții cu noduli pulmonari

Un instrument nou, bazat pe inteligența artificială (machine learning) a putut să prezică riscul de malignitate în rândul pacienților care prezentau multipli noduli pulmonari.

Mai mult, instrumentul bazat pe machine learning (parte a inteligenței artificiale sau AI) a depășit ca performanță experții umani, a depășit modele matematice anterioare și un instrument de inteligență artificială stabilit anterior, potrivit rezultatelor publicate în „Clinical Cancer Research”, un jurnal al American Association for Cancer Research, scrie medicalxpress.com

inteligenta artificiala noduli pulmonari

Potrivit sursei citate, instrumentele disponibile în prezent pot prezice malignitatea la pacienții cu un singur nodul, iar instrumentele predictive pentru pacienții care prezintă noduli multipli sunt limitate.

Ghidurile actuale, spune dr. Kezhong Chen, profesor în Departamentul de Chirurgie Toracică la Peking University People’s Hospital din China, recomandă folosirea modelelor clinice care încorporează trăsăturile nodulilor și trăsăturile sociodemografice pentru a estima probabiliatea de cancer înainte de tratamentul chirurgical. El mai spune că, deși există mai multe instrumente pentru pacienții care prezintă un singur nodul, nu există în prezent niciun astfel de mijloc pentru pacienții cu noduli multipli, reprezentând o nevoie medicală urgentă.

Pentru a aborda această nevoie, cercetătorii și-au propus să dezvolte un model bazat pe machine learning pentru a prezice probabilitatea de malignitate la plămâni în rândul pacienților care prezentau multipli noduli pulmonari.

Autorii studiului au folosit date dintr-o cohortă de 520 de pacienți (care însemna 1.739 de noduli) care au fost tratați în spitalul Peking University People's Hospital în perioada ianuarie 2007 și decembrie 2018. Folosind anumite variabile sociodemografice și caracteristici radiologice ale nodulilor, autorii au dezvoltat un model, numit PKU-M, pentru a prezice probabilitatea de cancer.

Performanța modelului lor a fost apoi evaluată prin calcularea ariei de sub curbă (area under the curve - AUC), unde un scor de 1 corespunde unei predicții perfecte. În cohorta dată, modelul PKU-M a obținut un scor AUC de 0,91. Unele dintre trăsăturile predictive de top ale modelului au inclus dimensiunea nodulului pulmonar, numărul nodulilor, distribuirea nodulilor și vârsta pacientului.

Modelul a fost apoi validat folosind datele de la o cohortă de 220 de pacienți (care însumau 583 de noduli) care au fost supuși unui tratament chirurgical în șase spitale independente din China și Coreea de Sud, în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2018. Performanța modelului PKU-M în această cohortă a fost similară cu performanța sa din cohorta anterioară, cu un scor la AUC de 0,89.

Performanță mai mare decât a medicilor chirurgi

Sursa citată amintește de o altă comparație, care a fost condusă pe o cohortă separată din 78 de pacienți, care însumau 200 de noduli pulmonari și care au fost supuși tratamentului chirurgical în patru spitale independente din China, în perioada ianuarie 2019 – martie 2019. În mod similar cu cohorta inițială și cu cohorta de validare, performanța modelului PKU-M a ajuns la un scor la AUC de 0,87, care a fost mai mare decât scorul obținut de la medicii chirurgi (al căror AUC a variat de la 0,73 la 0,79) și de la medicii radiologi (un AUC de 0,75).


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe