Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Inovație pentru caracterizarea bacteriană

de Alexandra NISTOROIU - dec. 4 2015
Inovație pentru caracterizarea bacteriană
     O nouă armă în lupta cu rezistența microbiană este prezentată într-un studiu de demonstrare a conceptului în Scientific Reports. Spectrometria de masă în modul SRM (monitorizarea reacției selectate) ar putea scurta dramatic perioada în care se face identificarea antibioticului corect pentru o infecție dată, scăzând astfel riscul administrării terapiei greșite.
     În ultimele decenii, caracterizarea bacteriană a fost martora multor dezvoltări tehnologice în laboratoarele clinice. Având la bază o combinație de reacții biochimice, identificarea microbiană a fost pas cu pas miniaturizată prin benzile de test API, apoi automatizată cu sistemele bioMerieux VITEK2, WalkAway MicroScan (Siemens) sau BD Phoenix. Spectrometria totală a masei celulare (MS), folosind tehnologia Matrix-Assisted Laser-Desorption/Ionisation-Time-Of-Flight (MALDI-TOF), a revoluționat însă identificarea microbiană. Această tehnologie este mai rapidă, mai precisă și mai ieftină pentru laboratoarele mari decât testele biochimice convenționale. În ultimii ani, spectrometria de masă folosind MALDI-TOF a fost acceptată la scară largă în microbiologia clinică, devenind noul standard de aur pentru identificarea bacteriană.
     Totuși, selecția tratamentului antibiotic corect necesită și în prezent teste de susceptibilitate la antibiotic (AST) care consumă foarte mult timp. Deși s-a atins un anumit nivel de automatizare, obținerea rezultatelor AST în laboratoarele clinice moderne durează încă mai mult de zece ore după izolarea bacteriană. În anumite situații, AST poate fi realizată fără PCR, dar, de cele mai multe ori, se bazează pe monitorizarea convențională a creșterii microbiene în prezența antibioticelor. Prin urmare, există între una și trei zile de întârziere între inițierea terapiei antimicrobiene empirice și rezultatul AST. O întârziere care contribuie la o mai mare mortalitate intraspitalicească, atunci când terapia inițială se dovedește a fi fost necorespunzătoare, și la costuri mai mari de spitalizare, în special la pacienți cu infecții afectând fluxul sanguin.
     Autorii studiului publicat în Scientific Reports propun un model nou de spectrometrie de masă, care scurtează timpul necesar generării de rezultate. În teorie, poate fi folosit pentru caracterizarea aproape a tuturor microorganismelor ce pot fi cultivate. Spectrometria de masă țintită, operând prin monitorizarea reacției selectate (SRM), a fost demonstrată pe Staphylococcus aureus, care reprezintă o importantă amenințare la adresa sănătății publice, provocând atât infecții comunitare, cât și nosocomiale, dar mai ales din cauza tulpinilor multidrogrezistente. Spectrometria prin SRM poate fi aplicată direct coloniilor de bacterii sau culturilor de sânge pozitive.
     Echipa de cercetători elvețieni și francezi a dezvoltat metode de preparare a mostrelor generice și de separare cromatografică ce pot fi folosite înainte de spectrometria de masă triplu-cvadruplă (de tip ESI-QqQ). Au fost selectate peptide proteotipice (care caracterizează atât la nivelul speciei, cât și al tulpinilor) pentru a urmări diferite trăsături, respectiv I-peptide pentru a confirma identificarea S. aureus la nivelul speciei, R-peptide specifice PBP2a și PBP2c, pentru a detecta MRSA, V-peptide caracteristice factorilor de virulență selectată. În total, într-un singur experiment au fost detectate 109 peptide din 27 de proteine de stafilococ auriu. Pe parcursul realizării experimentului, peptidele au fost generate fie din bacterie intactă (cultivată în laborator), fie din probe de sânge prelevate de la 14 pacienți internați în Spitalul Universitar din Lyon, fragmentate cu ajutorul digestiei tripsinei. După separarea cromatografică convențională a produșilor, a avut loc analiza SRM. Întregul proces a durat 25, respectiv 40 de minute, începând cu prepararea coloniei, respectiv cu prelevarea unei mostre de sânge pozitivă pentru S. aureus. Alte 34 de minute au fost necesare pentru gradientul de cromatografie lichidă și analiza ESI-MS.
     Metoda SRM a permis caracterizarea în profunzime a tulpinilor deS. aureus în 60–80 de minute, folosind o singură analiză multiplexată. Nu numai că au fost identificate cu succes tulpinile de S. aureus clinice, dar a fost și corect determinată rezistența lor la meticilină. În plus, experimentele inițiale care au identificat toxinele (PVL și TSST-1, două toxine relevante alese pentru studiul de probare a conceptului) au fost extrem de încurajatoare, arătând caracterizarea fiecăruia în funcție de așteptări. Cu excepția unei peptide mutată TSST-1 nedepistabilă, toate trăsăturile IRV au fost detectate în 110 tulpini diferite cu specificitate de 100% și sensibilitate de 100%. Faptul că peptidele cu marker multiplu au fost folosite per proteină, cu excepția TSST-1, a oferit un nivel înalt de încredere al rezultatelor testului.
     Pentru că permite o mult mai rapidă caracterizare microbiană, SRM ar trebui să ajute la scurtarea duratei terapiei antimicrobiene empirice. Ar permite administrarea mai rapidă a celor mai potrivite medicamente. Metoda SRM poate fi adaptată ușor și altor specii de microbi, la rezistența lor și la proteinele de virulență. În acest sens, ar putea fi posibilă o abordare foarte relevantă în diagnosticul șocului septic, unde întârzierea tratamentului corespunzător este corelată cu o înaltă rată a mortalității. Tratamentul antibiotic potrivit facilitat de SRM ar putea fi un mijloc efectiv pentru combaterea rezistenței microbiene.
     Spectrometria de masă prin SRM ar putea fi aplicată și în dezvoltarea de tratament personalizat, în special în contextul apariției de microbi multidrog-rezistenți și a pauperității alternativelor terapiei existente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe