Newsflash
Hi-tech & Gadgets

În câțiva ani, medicii și asistenții vor fi ajutați de roboți

de Florentina Ionescu - mar. 2 2021
În câțiva ani, medicii și asistenții vor fi ajutați de roboți

Oamenii de știință de la Universitatea Simon Fraser, Canada, au avut ideea de a crea roboți 3D structurali, care ar putea ajuta în activitatea medicilor și a asistentelor. Roboții se află în teste.

Roboții care ar putea îndeplini sarcini simple din sistemul îngrijirilor de sănătate, pentru a fi utili în activitatea desfășurată de medici și de asistente, sunt dezvoltați și testați la Simon Fraser University de Woo Soo Kim, profesor asociat la School of Mechatronic Systems Engineering, scrie sciencedaily.com

roboti medicali testati in canada

„Pandemia recentă demonstrează nevoia de a reduce interacțiunea dintre oameni, dintre lucrătorii din domeniul sănătății și pacienți. Există o oportunitate pentru roboții cu funcții de detectare pentru a măsura informațiile esențiale din sistemul sanitar în numele furnizorilor de servicii medicale, în viitor”, a declarat Woo Soo Kim, care este autorul a două lucrări de cercetare recente despre utilitatea roboților în sistemul de sănătate.

Echipa de cercetare a profesorului Woo Soo Kim a programat doi roboți, unul cu figură umană și un braț robotic, să măsoare semnele fiziologice ale oamenilor.

Brațul robotic conține electrozi biomedicali amplasați în vârful fiecărui deget. Când mâna atinge o persoană, robotul detectează semnale fiziologice, fiind capabil să măsoarei rata de respirație și temperatura și să întocmească o electrocardiogramă sau o elecromiogramă.

Robotul cu figură umanoidă poate, de asemenea, să monitorizeze valorile oxigenului, informație care ar putea fi folosită pentru a monitoriza starea celor care dezvoltă forme severe de COVID-19, potrivit sursei citate. Informațiile se vizionează în timp real pe monitorul robotului sau pot fi trimise direct către furnizorul de servicii medicale care se ocupă de respectivul pacient.

Profesorul Woo Soo Kim are în plan să dezvolte și să testeze roboții din toate punctele de vedere, împreună cu colaboratori din domeniul acordării îngrijirilor medicale.

În acest stadiu, scrie sursa citată, roboții sunt capabili să adune pasiv informații despre pacient. Dar, în următoarea decadă, profesorul spune că este de presupus faptul că roboții medicali dotați cu inteligență artificială ar putea să aibă un rol mai activ în acest domeniu, interacționând cu pacientul, procesând informațiile pe care le-au colectat și putând chiar să prescrie medicamente pacienților.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe