Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Folii, mânere și gadgeturi antimicrobiene care au fost la mare căutare în 2020

de Florentina Ionescu - dec. 23 2020
Folii, mânere și gadgeturi antimicrobiene care au fost la mare căutare în 2020

2020 nu a fost deloc un an ușor, așa că lupta pentru a limita răspândirea COVID-19 s-a dus pe mai multe planuri, iar în acest mod au luat naștere numeroase soluții menite să distrugă virusurile și bacteriile de pe suprafețe și obiecte.

Astăzi facem o trecere în revistă a câtorva dintre cele mai populare electrocasnice și obiecte (stickere, mânere și folie) care ajută în lupta împotriva coronavirusului, cât și împotriva altor virusuri și bacterii.

solutii impotriva covid-19
Credit foto: fernando zhiminaicela de la Pixabay

 

1. Mânere antimicrobiene cu o garanție de 70 de ani

O companie clujeană produce mânere antibacteriene sub umbrela brandului britanic Pure Handle. Mânerele produse de această firmă sunt tratate cu o substanță care inhibă dezvoltarea și reproducerea microorganismelor. Secretul constă în ionii de argint, care sunt încorporați în finisajul mânerelor.

maner antimicrobian pure handle (2)
Sursa foto: Termo Express

„În primul rând, beneficiile ar fi din punct de vedere medical: [mânerul Pure Handle] oprește transmiterea bacteriilor și virusurilor. Practic previne infecțiile cauzate de acestea. În principiu vorbim aici de infecțiile nosocomiale, infecțiile cu noul coronavirus, cu banalele virusuri ce cauzează răceli, ce cauzează gripe. Apoi, din punct de vedere economic îți protejează angajații și, practic, afacerea. Majoritatea angajaților se pot îmbolnăvi și asta, din punct de vedere economic, este o problemă pentru orice business”, a declarat, pentru Viața Medicală, Cătălin Boacăși, director de marketing în TermoExpress, compania care produce mânerele antimicrobiene.

În luna noiembrie, compania a donat spitalelor clujene din prima linie în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 astfel de mânere antimicrobiene. Acestea au fost montate treptat, încă de la începutul stării de urgență.

maner antimicrobian pure handle (3)
Sursa foto: Termo Express

Potrivit unui comunicat remis redacției, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Spitalul Clinic Județean de Urgență, Clinica Pediatrie III din Cluj-Napoca, Secția Clinică Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” au fost dotate cu mânere antimicrobiene cu ioni de argint.

maner antimicrobian pure handle (1)
Sursa foto: Termo Express

2. Folie de plastic cu biocid, care poate fi lipită pe suprafețe

Un importator român, Pluritech S.R.L., a adus din Germania un produs inovator, o folie cu biocid numită Prevosan. Potrivit fișei tehnice a peliculei antimicrobiene, aceasta poate fi lipită pe orice suprafață (birouri, pereți, bare, mânere, etc.). Astfel, suprafața pe care se află folia poate fi protejată împotriva stafilococului auriu și împotriva SARS-CoV-2.

prevosan2
Sursa foto: wingguard.de

Conform datelor de pe site-ul oficial, folia cu biocid poate reprezenta un strat protector împotriva microorganismelor și poate contribui semnificativ la prevenția anumitor infecții și poate, astfel, să ajute la prevenirea răspândirii COVID-19.

Datorită faptului că pe o parte este autoadezivă, folia cu biocid poate fi cu ușurință aplicată pe diverse suprafețe și poate fi îndepărtată la fel de simplu, fără să rămână urme.

prevosan3
Sursa foto: https://prevosan.com/

Pentru că este un produs „care se dezinfectează singur”, odată ce a fost aplicată folia de plastic cu biocid în structura sa, este suficient ca utilizatorul să o șteargă cu apă și cu un agent de curățare cu acțiune blândă.

Producătorul recomandă ca pelicula cu biocid să fie schimbată o dată la 30 de zile pentru ca aceasta să asigure cea mai optimă protecție a suprafețelor pe care a fost aplicată.

Prevosan4
Foto: www.westfalencare.de

Bine de știut:

  • Folia Prevosan poate fi lipită pe orice suprafață activă pe care adezivul aderă: plastic, lemn, sticlă, tecuială, cauciuc, gips-carton, etc.
  • Pelicula este transparentă, iar îndepărtarea ei se face fără a rămâne reziduuri de adeziv pe suprafața gazdă.
  • Prevosan este o folie realizată dintr-un polimer care la partea superioară este impregnată cu o substanță biocidă care atacă și omoară microorganismele.
  • Pentru eficiență maximă, este recomandată ștergerea suprafețelor protejate cu folie cu o cârpă umedă, o dată sau de două ori pe zi.
  • Poate fi folosită în orice loc în care suprafețele sunt în contact cu mai multe mâini (zone intens circulate), birouri, pupitre din grădinițe sau școli, bare de susținere (în autobuz, pe balustradele la magazine și de la blocuri), uși de acces, mânere (ușile locuinței, mânerele frigiderelor din magazine), zone de filtru/control acces, etc.
  • Eficiența acestui produs este arătată și explicată în Certificatul de Analiză eliberat de IBFE (Institut für biotechnische Forschung und Entwicklung, adică de Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Biotehnologie).

3. robot autonom care sterilizează cu lumină UVC

În luna noiembrie a acestui an, în contextul epidemiologic creat de pandemia de COVID-19, Kaufland România și Modulab au donat Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca) un robot inovator autonom care sterilizează eficient cu lumină UVC. Acesta sterilizează atât suprafețele, cât și aerul, în doar câteva minute. Robotul a fost dezvoltat de inventatorii români de la Agora Robotics, parte a Modulab, se arată într-un comunicat remis redacției.

Robotul MUV Sanitiser_Salvador_4

Robotul „Salvador” este o platformă mobilă inteligentă de sterilizare fără contact care a fost finalizat în luna octombrie. Acesta a trecut printr-o procedură de testare, iar ulterior a fost donat Spitalului Clinic de Urgență București, secția de Cardiologie, pentru a susține eforturile medicilor în lupta cu pandemia de COVID-19.

Datorită lămpilor UVC, robotul distruge toate bacteriile, fungii și virusurile, nu doar Sars-CoV-2, ci și cele responsabile de infecțiile nosocomiale.

Robotul MUV Sanitiser_Salvador_3

Potrivit sursei citate, robotul are o sursă de radiație UVC extrem de puternică și are o autonomie de peste 5 ore, putând steriliza un spațiu de 25 metri pătrați în mai puțin de 10 minute.

„O soluție precum o platformă autonomă de sterilizare cu raze UV care scurtează durata procesului este o reală necesitate în activitatea medicală curentă, nu doar pentru secția de cardiologie”, a spus dr. Alexandru Scafa-Udriște, șeful Secției Cardiologie de la Spitalul de Urgență București.

4. Plasturele care se lipește pe orice mască chirurgicală

Un plasture autocolant recent introdus pe piața din România, intitulat MAYA, oferă protecție anti-COVID.

„Am adus în țară o noutate absolută și super eficientă în materie de protecție anti-COVID, un sticker care se lipește pe orice mască și împiedică 100% aderența virusului. Este vorba de nanotehnologie, iar substratul e impregnat cu biocid”, a explicat dr. Lorelei Nassar, medic specialist la Clinica de implantologie Dr. Nassar.

Potrivit medicului citat, plasturele autocolant antiviral MAYA este realizat din nanofibre; produsul a fost dezvoltat de o echipă de cercetători din Technion – Israel Institute of Technology, pentru a oferi o protecție îmbunătățită împotriva coronavirusului, prin filtrare sporită și substanțe antivirale antiseptice suplimentare.

sticker maya

Tot dr. Lorelei Nassar a explicat că acest plasture autocolant – o descoperire nouă în materie de protecție anti-COVID – este conceput pe baza ultimelor descoperiri în nanotehnologie, mai precis, este vorba despre nanofibre 3D impregnate cu agent biocid:

„Biocidul are rolul de a neutraliza virusul! Când picăturile din expirație, tuse sau strănut vin în contact cu plasturele autocolant, acestea sunt absorbite în rețelele de nanofibre, care izolează virusul în structura lor. Dezinfectantul pe bază de iod inactivează apoi agenții patogeni”.

Bine de știut:

  • Compus dintr-o foaie de nanofibre, autocolantul MAYA poate fi lipit pe o mască de protecție, îmbunătățind semnificativ eficacitatea acestuia împotriva coronavirusului.
  • Acest plasture autocolant e valabil timp de 24 de ore respirate prin mască. Astfel, stickerul MAYA oferă un nou concept care modernizează măștile chirurgicale standard, pentru a proteja utilizatorii.
  • Asigură o filtrare îmbunătățită a aerosolilor și a picăturilor de salivă datorită diametrului nanometric al porilor și porozității reduse.
  • Poate fi considerat cel mai notabil avantaj al acestui sticker, care împiedică virusul să pătrundă în orice mască de care este atașat.

5. Electrocasnice care elimină peste 99% din bacterii și virusuri

La începutul lunii octombrie, compannia Beko a lansat HygieneShield, o gamă de produse de uz casnic menite să răspundă nevoilor actuale ale consumatorilor în contextul pandemiei de COVID-19.

Noua gamă conține șapte electrocasnice dotate cu programe și funcții de dezinfectare a alimentelor ambalate și a obiectelor personale, care îi ajută pe consumatori să rămână în siguranță acasă.

Beko_HygieneShield_Product_Line

Electrocasnicele din această gamă au capacitatea de a elimina peste 99% din bacterii și virusuri (inclusiv coronavirus), oferind un nivel superior de siguranță, se arată într-un comunicat remis redacției.

Igienizarea hainelor și a obiectelor are loc în propriul cămin, cu ajutorul tehnologiei. Din gama aceasta de electrocasnice care elimină bacterii și virusuri fac parte:

  • un sterilizator UV multifuncțional;
  • un frigider cu sertar cu lumină UV pentru dezinfectare;
  • un uscător de rufe cu lumină UV;
  • o mașină de spălat rufe și o mașină de spălat cu uscător HygieneShield;
  • un cuptor încorporabil cu abur saturat și căldură;
  • o mașină de spălat vase HygieneShield.

Ce spun medicii specialiști

Am stat de vorbă luna trecută cu dr. Adrian Marinescu, medic infecționist de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, despre noutățile pe care le-a adus 2020 în domeniul soluțiilor antimicrobiene și antibacteriene.

adrian_marinescu_medic_infectionist
Dr. Adrian Marinescu

Acesta ne-a explicat cum putem dezinfecta cel mai bine suprafețele și cum putem preveni infectarea cu coronavirusul SARS-CoV-2.

„Întotdeauna soluțiile simple sunt cele mai bune, mai ales dacă sunt cu dovezi în spate. Știm clar că soluțiile pe bază de alcool – dacă e vorba de [o concentrație] între 60% și 70% alcool – au efectul de a distruge SARS-CoV-2. Practic nu îmi trebuie neapărat antibacterian, că vorbim de un virus, și în plus în celelalte cazuri nu există dovezi foarte clare [n.red. i-am oferit medicului câteva exemple: carcase sau huse de telefon antimicrobiene, mânere antimicrobiene]. Adică prefer să folosesc pentru suprafețe aceste soluții pe bază de alcool și e important să o fac la intervale regulate de timp și să fie după un anumit program. Prefer să fac lucrul ăsta decât să merg pe varianta că un anumit mâner, fără să aibă nevoie de dezinfecție, poate el, la un moment dat, să fie nu știu cum antimicrobian. Adică este mult mai safe să dezinfectezi acele suprafețe și e mult mai bine ca mâinile noastre să rămână curate după ce atingem acele suprafețe. E cel mai bun mod de a preveni infectarea”, ne-a declarat dr. Adrian Marinescu.

gel dezinfectant pe baza de alcool
Foto: Pixabay

 

Pentru zonele intens circulate, suprafețele atinse foarte des, dr. Adrian Marinescu recomandă să avem întotdeauna la noi un gel dezinfectant pentru mâini:

„Gândiți-vă că mergeți în mijloacele de transport, mergeți în spitale sau în anumite instituții unde e multă lume. Până la urmă e important să avem un gel dezinfectant în buzunar, pe care să-l folosim după ce am atins aceste suprafețe, să evităm gesturile de a duce mâna la gură și la nas sau – dacă avem săpun – cu atât mai bine: e cea mai bună variantă. Iar în ceea ce privește partea de curățare și dezinfectare a suprafețelor, aceasta trebuie să fie făcută de personalul din instituția respectivă. Da? Ideal ar fi să se întâmple și în mijloacele de transport – la un anumit interval de timp să se facă acea dezinfecție cu soluții pe bază de alcool”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe