Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Diagnosticul neinvaziv al epilepsiei

de Dr. Diana Andronache - mai 13 2022
Diagnosticul neinvaziv  al epilepsiei

Un algoritm computerizat poate detecta în mod neinvaziv activitatea epileptiformă de la nivelul hipocampului, arată un nou studiu*.

p3Cercetătorii notează că această abordare poate îmbunătăţi diagnosticul epilepsiei și poate ajuta în ghidarea deciziilor terapeutice privind intervenţiile chirurgicale. Studiul a fost publicat, la începutul acestei luni, în JAMA Neurology.

Hipocampul este o regiune a creierului extrem de epileptogenă, dar peste 90% din activitatea epileptiformă a hipocampului nu poate fi identificată pe electroencefalogramă (EEG). În prezent, aceste date pot fi identificate cu ajutorul electrozilor intracranieni, ceea ce limitează cercetările în acest sens.

Oamenii de știinţă au dezvoltat și validat un algoritm de învăţare profundă, numit HEAnet, pentru a detecta în mod neinvaziv activitatea epileptiformă de la nivelul hipocampului, pe baza informaţiilor obţinute dintr-o înregistrare EEG standard.

Datele utilizate au fost obţinute, pe de-o parte, dintr-un eșantion de pacienţi diagnosticaţi cu epilepsie de lob temporal, iar pe de altă parte, dintr-un eșantion de pacienţi sănătoși.

Un set de date a inclus înregistrările EEG obţinute prin monitorizarea simultană cu electrozi plasaţi atât pe suprafaţa scalpului, cât și intracranian. Rezultatele obţinute sunt încurajatoare și arată că HEAnet este un biomarker nou, cantitativ, neinvaziv, relevant din punct de vedere clinic în detectarea hiperexcitabilităţii de la nivelul hipocampului.

Citiți și: Tratament inovativ în limfedem


Notă autor:

*https://www.medscape.com/viewarticle/973557

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe