Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Descoperire: țesătură capabilă să elimine SARS-CoV-2 prin contact

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 23 iunie 2020, ora 11:43

O companie străină, în colaborare cu mai multe universități, a dezvoltat o țesătură care poate să inactiveze virusul SARS-CoV-2.

Compania Nanox, în colaborare cu câteva universități străine, a dezvoltat un material textil cu microparticule de argint pe suprafața ei, capabil să inactiveze coronavirusul, în cadrul testelor de laborator. În aceste teste, țesătura a eliminat 99,9% din virus după două minute de contact, scrie phys.org.

material-textil-descoperire-covid

Potrivit sursei citate, universitățile care au colaborat pentru a dezvolta acest material textil sunt  Universitat Jaume I of Castelló (Spania), ICB-USP și CDMF (Brazilia).

Așadat, materialul textil a fost dezvoltat de cercetătorii de la Institute of Biomedical Sciences din cadrul Universității din São Paulo (ICB-USP), Laboratory of Theoretical and Computational Chemistry de la Universitat Jaume I of Castelló și de la Center for the Development of Functional Materials (CDMF).

Ce conține materialul

Potrivit specialiștilor, țesătura este realizată dintr-un amestec de poliester și bumbac și conține două tipuri de microparticule de argint care sunt impregnate pe suprafața materialului prin mai multe proceduri. Compania a înregistrat deja patentul pentru acest material textil, iar directorul acestei companii, Luiz Gustavo Pagotto Simões, a explicat că:

„Noi am stabilit anumite înțelegeri cu companiile și fabricile din sectoarele de materiale textile, plastic și polimeri care vor folosi acest material pentru a produce și a vinde măști protectoare și echipamente pentru cei din spitale”.

Nanoparticulele de argint au fost testate

În urmă cu câteva luni, cercetătorii au început o serie de teste pentru a evalua utilizarea nanoparticulelor de argint împotriva coronavirusului, ținându-se cont de dovezile descoperite în literatura științifică referitoare la posibila eficacitate a acestora împotriva altor tipuri de virusuri.

Cu această ocazie, compania a colaborat cu mai mulți oameni de știință, care au izolat și au folosit culturi ale virusului SARS-CoV-2 în laborator, fiind vorba despre probe obținute de la primii doi pacienți brazilieni diagnosticați cu COVID-19.

Rezultatele analizelor efectuate arată că mostrele din acest material textil, cu diferite microparticule de argint inserate în suprafața lui, au inactivat 99,9% din virus după două și cinci minute de contact.

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.