Newsflash
Hi-tech & Gadgets

CES 2021: de la casca-electroencefalograf la minidispozitivul cardiac

de L. Budin - mar. 17 2021
CES 2021: de la casca-electroencefalograf la minidispozitivul cardiac

Noutățile CES 2021 (Consumer Electronics Show), cel mai important târg dedicat inovației tehnologice, nu au ocolit domeniul medical. Dispozitivele prezentate sunt destinate monitorizării sănătăţii de la distanţă, pe timp de pandemie.

Limitarea contactelor sociale şi a mobilităţii, pe timp de pandemie, a alimentat inventivitatea celor care proiectează aparatură destinată monitorizării stării de sănătate. Noile device-uri prezentate la ediţia CES 2021 îi ajută şi pe bolnavi să-şi ţină afecţiunea sub control, și pe medici să aibă informaţii la zi despre pacienţii lor, se arată pe website-ul tech media american, cnet.com. Dispozitivele au fost proiectate pentru o mulţime de maladii, de la cele cardiovasculare, la tulburări neurologice, de somn şi alergii.

Sursă foto: Facebook HD Medical Group

Monitorizare cardiacă totală

Compania  HD Medical, Inc. a reuşit să adune la un loc mai multe funcţiuni esenţiale pentru monitorizarea inimii. Practic, minidispozitivul HealthyU este şi electrocardiograf cu 7 electrozi, şi senzor de temperatură, şi pulsoximetru. Are microfon, pentru a înregistra bătăile inimii şi sunetul făcut de plămâni, un monitor al ritmului cardiac şi un senzor al presiunii sanguine. Nefiind mai mare decât o cameră video GoPro, poate fi folosit relativ uşor, de către oricine. Se ţine aparatul pe piept, iar degetele mare şi arătător de la ambele mâni apasă pe senzorii specifici, pentru o citire EKG şi pentru înregistrarea altor semnale vitale.

Device-ul a fost proiectat pentru monitorizarea de la distanţă, în cazul pacienţilor cu probleme cardiace. Aceştia pot trimite doctorilor curanţi, zilnic, informaţii despre starea lor de sănătate. Se încearcă obţinerea de urgenţă a aprobării FDA (Food and Drug Administration, agenţia SUA din domeniul medical) pentru aparat, dată fiind cererea de pe piaţă.

Dispozitiv contra rinitei alergice

La CES 2021, compania Fluo Labs a prezentat Flō, un dispozitiv care reduce simptomele rinitei alergice. Aparatul împiedică organismul să elibereze histamine, când persoana e expusă diverşilor alergeni - de la polen la praf. În loc de pastile antialergice, persoana afectată inserează în fiecare nară micul aparat, care seamănă cu un termometru electronic, şi îl lasă să acţioneze preţ de 10 secunde.

Flō foloseşte radiaţii în infraroşu şi infraroşu apropiat (NIR), cu o structură precisă şi bine echilibrată a lungimii de undă, dozajului, puterii şi pulsului, pentru a stopa eliberarea histaminelor şi a reduce inflamaţia. Produsul are în spate ani de cercetare şi trece prin procedurile de aprobare ale FDA, pentru a fi vândut fără prescripţie medicală. Se estimează că va fi disponibil pe piaţă la sfârşitul lui 2021. Va costa circa 100 de dolari.

Manşeta-tensiometru conectată cu doctorul

Compania Omron încearcă să simplifice la maximum operaţiunea de monitorizare a presiunii sanguine, de acasă. Noul kit Omron VitalSight cuprinde o manşetă-tensiometru, un cântar şi un echipament care transmite automat informaţiile înregistrate medicului curant. 

Plasturi pentru calitatea somnului

Compania Tatch a pus la punct un senzor wireless, autocolant, uşor de purtat, care se fixează pe abdomen şi piept, pentru a monitoriza ritmul respirator şi alţi parametri.

Senzorii dau informaţii despre poziţia corpului pe timp de noapte, despre durata petrecută într-o anumită poziţie şi despre felul în care acestea au impact asupra calităţii somnului. Nu poate încă detecta apneea în somn, dar compania dă asigurări că versiunile avansate ale dispozitivului o vor putea face.

Toate informaţiile sunt adunate într-un raport care poate fi trimis medicului specialist, pentru recomandările de rigoare. Doritorii se pot înscrie în programul pilot al Tatch şi pot achiziţiona doi plasturi la preţul de 60 de dolari.

tatch
Sursă foto: Facebook Tatch

Periuţa de dinţi inteligentă

Periuţele de azi nu-s doar pentru a face dinţii mai albi, mai strălucitori: îi spun utilizatorului şi cât de bine şi-a curăţat dantura. Philips a lansat Sonicare Prestige 9900, o periuţă de dinţi cu senzori.

Dacă utilizatorul apasă un pic prea tare pe dantură, lucru care poate irita gingiile şi sensibiliza zona, periuţa ajustează în compensaţie intensitatea virbraţiilor.

Periuţa smart este completată de o aplicaţie, care ghidează utilizatorul în timp real, în timp ce-şi periază dinţii. Lansarea produsului e prevăzută pentru aprilie a.c.

Cască-electroencefalograf anti-Alzheimer

Electroencefalogramele (EEG), folosite pentru a diagnostica tulburări neurologice precum epilepsia sau demenţa, pot fi realizate acum de la domiciliu. iMediSync a prezentat la CES 2021 iSyncWave, o cască portabilă care monitorizează activitatea electrică a creierului, pentru a detecta semnele precoce ale bolii Alzheimer. Oferă şi tratament cu lumină strălucitoare contra demenţei, Parkinson, ADHD, despresie şi alte tulburări neurologice.

Spre deosebire de EEG-urile clasice, care au nevoie de electrozi adezivi ataşaţi de scalp sau căşti cu electrozi, umplute cu gel, casca iSyncWave se pune pe cap, pur şi simplu, fără a fi nevoie de gel. Se mai lucrează încă la produs, deci va mai trece un timp până ce va fi pus pe piaţă.

casca
Sursă foto: Facebook IMediSync

 

Lustra care strigă după ajutor

Lustra Nobi nu face doar lumină în încăperi, ci şi strigă după ajutor dacă cineva din familie cade şi nu se mai poate ridica. Este destinată în special pesoanelor în vârstă. Are în componenţă senzori care detectează dacă individul să întins în pat, şade pe canapea sau a căzut pe podea.

Dacă persoana a căzut, lustra o întreabă dacă are nevoie de asistență. În lipsa replicii, trimite alerte familiei sau îngrijitorilor, iar microfonul incorporat facilitează dialogul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe