Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Aplicație pentru managementul durerii, creată de canadieni

de Florentina Ionescu - mai 28 2020
Aplicație pentru managementul durerii, creată de canadieni

O aplicație special concepută arată rezultate promițătoare în ce privește îmbunătățirea managementului durerii în cazul pacienților cu demență.

aplicatie asistenti medicali durere dementa

Oamenii de știință de la University of Alberta, din Canada, dezvoltă în prezent o aplicație pentru a-i ajuta pe cei din personalul medical să evalueze și să țină sub control durerea la pacienții care suferă de demență și de alte boli neurodegenerative, scrie medicalxpress.com.

„Provocarea în ceea ce privește înțelegerea durerii la pacienții cu demență este că expresiile durerii în cazul acestor persoane sunt adeseori confundate cu problemele psihiatrice. Așa că ne-am întrebat cum putem folosi tehnologia pentru a înțelege mai bine durerea persoanelor diagnosticate cu demență?”, a declarat Eleni Stroulia, coautor care a condus acest proiect.

Aplicația va digitaliza o listă de observație clasică (de tipul celei care folosește pix și hârtie), despre care cercetările din trecut au arătat că îi ajută pe profesioniștii care lucrează în sistemul de sănătate, cum ar fi asistentele medicale, să evalueze durerea în rândul pacienților care suferă de demență.

Eleni Stroulia a mai explicat că munca echipei sale este de a dezvolta o aplicație pe care să o folosească asistentele medicale, cae să funcționeze și ca „depozit” care înmagazinează și gestionează informațiile într-un mod sigur.

„Această nouă cercetare demonstrează rezultatele promițătoare din trialul nostru inițial”, a mai spus Eleni Stroulia.

În acest trial, cercetătorii au comparat aplicația digitală instalată pe o tabletă cu evaluarea clasică pe baza pixului și a hârtiei. Ei au descoperit că asistenții medicali preferă să folosească aplicația cu pacienții lor și chiar au raportat că i-a ajutat să se simtă mai puțin stresați și mai puțin epuizați.

În prezent, cercetătorii lucrează la construirea unei aplicații care să poată fi adoptată la scară mai largă. Potrivit lui Eleni Stroulia, aplicația le va permite celor din personalul medicală să vadă mult mai rapid dacă tehnicile de management al durerii funcționează sau nu, cu fiecare pacient în parte. La o scară mai largă, potrivit sursei citate, folosirea acestei aplicații ar putea să ajute la îmbunătățirea calității și eficacității îngrijirilor medicale pentru pacienții cu demență.

„Când avem acest gen de date, putem construi modele pentru a înțelege impactul diferitelor intervenții. Acesta este lucrul care poate schimba politicile și îngrijirea medicală pe termen lung – politicile bazate pe dovezi care modifică modul în care practicăm medicina”, a conchis Eleni Stroulia.


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe