Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Aplicație anti-COVID: te anunță dacă ai intrat în contact cu persoane infectate

de Dorina Novac - aug. 28 2020
Aplicație anti-COVID: te anunță dacă ai intrat în contact cu persoane infectate

Institutul de Științe Spațiale a dezvoltat o aplicație smartphone prin care românii pot afla dacă au intrat în contact, în ultimele 14 zile, cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2.

Potrivit libertatea.ro, aplicația dezvoltată de Institutul de Științe Spațiale (parte a centrului de stat de la Măgurele) va fi predată Ministerului Educației și Cercetării la jumătatea lunii septembrie.

aplicatie coronavirus
Sursă imagine: Pixabay

 

Sursa citată a precizat că este o aplicație anti-COVID-19 pentru smartphone-uri, după modelul celor deja lansate în alte țări. Dezvoltatorii susțin că aplicația respectă viața privată.

În plus, proiectul dezvoltă un modul pentru modelare a evoluției pandemiei SIR, triaj epidemiologic digitalizat, precum și un component de vizualizare geografică GIS.

„Este o aplicație de contact tracing care îți spune, ca utilizator, dacă în ultimele 14 zile ai stat în preajma unui infectat. Primul pas este, firește, descărcarea aplicației pe telefon. Odată cu activarea acesteia, vei permite și accesul la utilizarea bluetooth, sistemul pe care îl va folosi pentru a intra în contact cu alte telefoane mobile. Doar cele care au și ele activată aceeași aplicație”, a declarat Mugurel Balan, reprezentantul RISE SRL, pentru libertatea.ro.

Aplicația are nevoie de permisiuni legate de Bluetooth și locație pentru a putea realiza monitorizarea. Transmiterea datelor catre server se face doar în cazul unui potențial risc de contractare a virusului (opțiune încă neimplementată), informează roinspace.com.

Proiectul a costat 165.000 de euro și a fost câștigat de Institutul de Științe Spațiale (ISS), o filială a Institutului Național pentru Fizica Laserilor de la Măgurele. 

Alături de ISS, care este instituție coordonatoare, în proiect au fost cooptați Romanian Inspace Engineering (RISE) SRL, Institutul Național de Sănătate Publică și Administrația Națională de Meteorologie.

Sursa citată amintește că, la sfârșitul lunii martie, Ministerul Educației și Cercetării a alocat 25 de milioane de lei pentru finanțarea a 16 proiecte de cercetare privind limitarea extinderii și combaterea epidemiei de COVID-19.

Acestea se află în implementare, iar opt dintre ele au deadline-ul de predare în luna septembrie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe