Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Algoritm nou pentru a găsi diagnosticele greșite

de Florentina Ionescu - feb. 18 2021
Algoritm nou pentru a găsi diagnosticele greșite

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au dezvoltat un algoritm care poate identifica pacienții cu diagnostic posibil greșit.

Cu ajutorul unui istoric digital al bolii, algoritmul acesta este capabil să înregistreze traiectoriile bolii care diferă prea mult față de traiectoriile normale, astfel încât ar putea exista posibilitatea să fie un diagnostic greșit.

Algoritmul a fost dezvoltat pe baza datelor obținute de la mai multe sute de mii de pacienți cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), scrie www.sciencedaily.com

algoritm nou diagnostice gresite identificate

Chiar dacă acest lucru nu se întâmplă des, clinicienii pot face greșeli și pot pune un diagnostic greșit. Erorile apărute în diagnostic pot duce la un tratament incorect sau chiar la lipsa unui tratament. Prin urmare, toți actorii din sistemul de sănătate încearcă să reducă pe cât posibil numărul erorilor.

În prezent, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au dezvoltat un algoritm care poate ajuta în acest caz, la găsirea diagnosticelor greșite.

„Algoritmul nostru poate găsi pacienții care au o traiectorie atât de neobișnuită a bolii, încât este posibil ca aceștia să nu sufere de boala cu care au fost diagnosticați. Sperăm că acest algoritm va ajunge un instrument folositor pentru clinicieni”, a declarat Isabella Friis Jørgensen, de la Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.

Algoritmul a scos la iveală posibile cazuri de cancer bronhopulmonar

Cercetătorii au dezvoltat algoritmul pe baza traiectoriilor de boală de la 284.000 de pacienți cu BPOC, dintre anii 1994 și 2015. Pe baza acestor date, ei au ajuns la aproximativ 69.000 de traiectorii de boală.

„În cadrul Registrului Național al Pacienților, noi am putut să creăm o hartă a ceea ce am putea numi traiectoria tipică a bolii. Iar dacă un pacient prezintă o traiectorie foarte neobișnuită a bolii, atunci [explicația] ar putea fi că pur și simplu pacientul suferă de o boală diferită. Instrumentul nostrum poate ajuta la detectarea acestui lucru”, a explicat Søren Brunak, profesor la Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.

De exemplu, cercetătorii au descoperit un grup mic de 2.185 de pacienți cu BPOC care au murit la foarte scurt timp după ce au fost diagnosticați cu această boală. Potrivit cercetătorilor, acesta a fost un semn că altceva ar fi fost în neregulă la acești pacienți, poate chiar ceva mult mai grav.

„Când am studiat în laborator mult mai îndeaproape valorile de la acești pacienți, am văzut că aceștia au deviat de la valorile normale pentru pacienții cu BPOC. În schimb, valorile semănau cu ceva ce am văzut la pacienții cu cancer pulmonar. Doar 10% dintre acești pacienți au fost diagnosticați cu cancer bronhopulmonar, dar noi suntem convinși că majoritatea dintre ei, dacă nu chiar toți acești pacienți, aveau de fapt cancer pulmonar”, a explicat Søren Brunak.

Un instrument util și în alte patologii

Deși algoritmul acesta a fost validat prin date pentru pacienții cu BPOC, el poate fi folosit în cazul multor altor boli. Principiul este același: algoritmul folosește datele introduse într-un registru pentru a crea o hartă a traiectoriilor posibile pe care le poate urma boala și poate detecta dacă traiectoriile bolii la anumiți pacienți ies atât de mult în evidență, încât ar putea fi vorba de o problemă la acei pacienți.

Søren Brunak este de părere că în viitor, acest algoritm ar putea ajunge să devină un instrument util pentru clinicieni. Odată ce algoritmul a „mapat” traiectoriile tipice ale unei boli, el are nevoie doar de 10 secunde pentru a compara un singur pacient cu informațiile de la toți ceilalți pacienți.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe