Foarte dificil a fost anul 2020 pentru a șaptea artă, de la producţie și difuzare, până la festivaluri și lansări. Iată însă niște producţii premiate pe care le poţi „recupera” urmărindu-le de acasă.
Documentarul regizat de Alexander Nanau, colectiv, a câștigat la sfârșitul anului Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar în cadrul celei de-a 33-a ediţii a galei European Film Awards. În același timp, a fost nominalizat alături de Another Round și Corpus Christi pentru distincţia LUX Audience Film Award. Propunerea României la premiile OSCAR® 2021, secţiunea Cel mai bun lungmetraj internaţional, a obţinut titlul de cel mai bun documentar în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de film, printre care It’s All True - Brazilia, Hamptons International Film Festival - SUA, Docville - Belgia, DocAviv Film Festival - Israel, Zürich Film Festival - Elveţia, sau Luxembourg Film Festival - Luxemburg. „Privirea spectatorilor trece prin noi și merge mai departe - prin munca noastră se vede, de fapt, munca întregii prese”, spune jurnalistul Cătălin Tolontan, ale cărui investigaţii se regăsesc în documentar. Filmul lui Nanau poate fi văzut pe HBO Go.
Filmul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc, Acasă, a câștigat foarte multe distincţii la festivaluri, de la Marele Premiu al DOK.fest München (VIKTOR Main Competition DOK.international), la Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, distincţie primită la Festivalul TIFF 2020. Acasă spune povestea familiei care a trăit 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată. „Uman, filmul vorbește despre căutarea pe care o avem cu toţii, a unui loc – în noi și în jurul nostru – pe care să-l putem numi al nostru, acasă. Explorează întrebări precum: Ce este fericirea? Ce înseamnă o familie? Unde este acasă?”, spune Radu Ciorniciuc. Filmul poate fi văzut pe HBO Go.
Corpus Christi de Jan Komasa e un film inspirat din fapte reale, nominalizat la Oscar, câștigător a zece premii la Polish Film Awards. Cu peste două milioane de spectatori în Polonia, a făcut furori și la Cluj, astă-vară, la TIFF. Cu un protagonist hipnotic (Bartosz Bielenia), precum și cu nenumărate dileme morale izvorâte din acest New Pope nelegiuit, este un film despre devoţiune și făţărnicie, vocaţie și impostură, bigotism și canoane citite de pe aplicaţii, ură și mântuire prin dragoste. Filmul poate fi văzut în regim Video On Demand pe canalul Bad Unicorn de pe Vimeo.com.
Filmul danez al regizoarei May el-Toukhy a avut premiera mondială anul trecut, la Sundance Film Festival, unde a câștigat Premiul Publicului. Printre alte premii obţinute amintim: Cea Mai Bună Regie la TIFF, trei premii la Göteborg Film Festival, precum și nouă trofee la Premiile Academiei Daneze de Film. „În Dama de cupă, o femeie puternică ia o serie de decizii care pot avea consecinţe inimaginabile pentru ea și cei dragi. Filmul cercetează cât de departe suntem dispuși să mergem când facem astfel de alegeri, așa încât viaţa noastră să nu fie dată peste cap”, spune regizoarea. Filmul poate fi văzut pe platforma online Tiff Unlimited.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe