Newsflash

Epoca apei rare

de - oct. 26 2015
Epoca apei rare
     Țăranii români trăiau încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea în ceea ce s-a numit epoca „apei rare“. Pentru ei, practicile de igienă corporală aveau cu totul altă semnificație decât au în prezent. Curățenia corpului și a habitatului era necesară parcurgerii unui timp sau a unui spațiu sacre; era asociată cu sărbătoarea și nu avea până de curând multe în comun cu valorile promovate de igiena modernă. Altfel spus, țăranul se spăla – atât cât se spăla – sâmbăta, pentru a fi curat în timpul slujbei duminicale.
      Dr. N. Takeanu, medicul primar al județului Covurlui în 1887, când amintește de lipsa de igienă corporală a țăranilor din județul său, știe totuși că în trecut, cândva, baia săptămânală era o habitudine: „Băile și curățenia corporală, care era una din marile calități ale gospodinelor noastre sătene, s-au pierdut cu totul din uz în aceste localități; astfel că, lipsiți de râuri în care s-ar mai putea spăla vara și pierzând salutarul obicei de a se scălda o dată pe săptămână, am întâlnit persoane care nu-și aduc aminte dacă în viața lor și-ar fi spălat corpul“.

 

Fragment reprodus din volumul „România Medicilor“, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe