Newsflash

Relația cu pacientul, un contract nesemnat

Relația cu pacientul, un contract nesemnat
     Cu câteva săptămâni în urmă, un foarte bun amic, căruia îi datorez mare parte din drumul meu prin viață, mă sună să mă consulte referitor la partenera lui, care era suspectă de o formă de cancer. Fusese la câteva nume mari și responsabilități grele ale medicinii românești, care au alimentat o teamă de boală fără nimic concludent și care îi promiteau că îi vor deschide abdomenul și or să vadă ei atunci. Ba chiar cineva a luat decizia asta în contextul în care tot ce a făcut a fost un examen fizic, nici măcar nu s-a uitat pe multitudinea de investigații pe care pacienta le făcuse deja. Dar siguranța de sine a medicilor experimentați, în cel mai bun caz, e un alt subiect.
     Mi-am însușit misiunea și, timp de o săptămână, am tot lucrat să găsesc soluția care, în cel mai bun caz, însemna: 1) eventualitatea unei clarificări a diagnosticului înaintea intervenției; 2) intervenție pe cât posibil conservatoare, dar făcută cu multă răbdare dacă situația o cere; 3) spital cu rată scăzută de infecții nosocomiale.
     În cele din urmă, am întrebat un chirurg care lucrează la un spital privat din Brașov și cu care am discuții interesante de câțiva ani buni. În secunda doi, au intrat în legătură, în câteva zile au avut consultația și în circa trei săptămâni intervenția. Acest medic a convins-o să facă niște investigații cu substanță de contrast, pe care toți ceilalți le-au evitat. A funcționat. A dat ca foarte improbabil diagnosticul de care cu toții ne temeam. A fost operată laparoscopic, acum așteaptă rezultatul biopsiei.
     Asta a fost punerea în context. Ceea ce inițial m-a deranjat a fost faptul că, în pofida consumului meu emoțional de a căuta o soluție, doamna în cauză nu s-a obosit deloc să mă pună la curent cu progresul investigațiilor sau cel terapeutic, deși îmi exprimasem interesul în această privință. Tot eu a trebuit să-i sun ca să aflu ce s-a mai întâmplat. Nici ea, nici prietenul meu nu au avut gesturi spontane care să trădeze respect sau recunoștință pentru grijile pe care mi le-am făcut alături de ei.
     În dimineața operației, primesc mesaj pe Facebook de la medicul care tocmai încheiase intervenția și care mă asigura că totul decurge foarte bine. Întrebarea pe care mi-am pus-o a fost: cum de el, care operează zilnic câțiva pacienți, a simțit nevoia de a-mi da feedback despre ce se întâmplă, în vreme ce beneficiarii, care, recunosc, aveau partea lor de încărcare emoțională, nu aveau nicio treabă? Și atunci am înțeles că a face lucrurile într-un anume fel nu depinde foarte mult de partener. Practic, ai un contract cu toți cei cu care interacționezi, care poartă doar semănătura ta. Doar tu ești cel care l-a redactat și tot tu ești cel care decizi dacă îl respecți sau nu. Dacă respectul sau recunoștința sunt parte din contract, te vei ține de ele; dacă nu, cel mai probabil că le vei aplica discreționar.
     Am mai înțeles (a câta oară?) că nu este cazul să ai așteptări de la ceilalți ca și cum ei ar fi parte din contractul tău. În felul acesta, nu vei avea dezamăgiri. Ceva oricum foarte probabil. Și nu vei acționa în baza dezamăgirilor. Cum ar fi ca eu să nu mai ajut niciun prieten, pentru că am mai făcut-o și cei ajutați nu s-au comportat așa cum aș fi sperat eu? Când lucrurile ies bine, te bucuri, ești încântat, te simți norocos și ales. Exact ca atunci când am văzut mesajul medicului.
     În contractul tău ce scrie?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe