Newsflash

Mărturiile pacientului misterios

Mărturiile pacientului misterios
Ar fi putut să mă întrebe ceva neutru la început, care să mă facă să mă simt băgat în seamă, mai întâi ca om și apoi ca pacient. Dar nu a făcut-o.

Ar fi putut să îmi comunice diagnosticul și să mi-l explice. Dar nu a făcut-o. De fapt, ceea ce s-a întâmplat a fost că asistenta mi-a spus că, la prețul intervenției comunicat de medic, mai intervine și prețul diagnosticului, care, de fapt, nici măcar nu a fost vreodată rostit.

Ar fi putut să îmi explice ce opțiuni de tratament sunt. Dar nu a făcut-o. Mi-a spus că se poate doar „așa”.

Ar fi putut să îmi spună în ce constă opțiunea de tratament aleasă și ce rezultate sunt așteptate, în ce fel această opțiune rezolvă problema cu care m-am prezentat. Dar nu a făcut-o.

Ar fi putut să îmi explice ideile principale din consimțământul informat pentru intervenția propusă! Ar fi fost puțin mai prietenos pentru cineva care nu are studii medicale. Dar nu a făcut-o.

Asistenta mi-a dat o hârtie față-verso și mi-a arătat unde să semnez. Ca și cum eu aș fi ceva mai greu de cap. După ce am citit tot, am întrebat ce probabilitate există ca vreuna dintre reacțiile adverse menționate în document să mi se întâmple tocmai mie. Mi s-a răspuns sec din camera de tratamente: niciuna!

Ar fi putut să îmi spună că am făcut bine că am venit la tratament, că tratamentul va face ca problema mea să dispară. Dar nu a făcut-o. De fapt, înainte să se apuce de intervenție, mi-a spus sec: „Arată chiar urât!”. De parcă eu m-am dus de prea frumos ce arăta.

Ar fi putut să îmi spună cum mă pot îngriji ca să limitez șansele să mai întâmpin problema cu care m-am prezentat. Asta a făcut! Dar, mai întâi, mi-a spus că ce fac eu e profund greșit și că va trebui să nu mai fac asta. Doar atunci când am spus că activitățile respective sunt importante pentru mine și că nu am de gând să renunț la ele, mi-a dat totuși un sfat care să ia și stilul meu de viață în calcul.

Ar fi putut să îmi spună ce voi putea observa în urma tratamentului, ce să mă îngrijoreze și ce nu și să îmi spună cum să intervin dacă va fi cazul. Dar nu a făcut-o. S-a mulțumit să îmi prescrie un produs al cărui nume nu l-a rostit și pe care mi-a spus să îl iau la nevoie, fără să îmi spună în ce condiții aș putea beneficia de acel produs și cum l-aș putea administra.

Sunt foarte încântat de rezultatele biologice și estetice ale intervenției medicului respectiv. Ceea ce spunea că ar putea necesita trei ședințe pare să se fi rezolvat în doar una. Nu asta este ceea ce vreau să punctez aici. Rezultatul a fost bun. Însă experiența mea ca pacient a fost submediocră, pe alocuri umilitoare. Chiar dacă mă documentasem, înțelegeam ce urma să se întâmple din punct de vedere medical, văzusem cum se intervine în alte circumstanțe și știam la ce să mă aștept. Cazul meu a fost ușor. Eu însumi am fost un pacient docil din motivele expuse mai sus. Dacă ar fi fost ceva mai cu miză? Ceva cu rezultat mai puțin previzibil? Cum ar fi fost experiența mea atunci?

Aș recomanda altcuiva medicul respectiv? Poate că da, dar fără entuziasm. Cel mai probabil, dacă ar fi singurul din țară și nu ar mai fi altă soluție. Ceea ce nu este cazul.

Întrebarea pe care mi-o pun: cât de mult merită să te pregătești atâția ani, să investești serios în tehnologie (mda, investiția era zero în cazul medicului respectiv), ca apoi să accepți cu atâta resemnare să nu ai pacienți care să fie extaziați de întâlnirea cu tine și micile tale miracole terapeutice? Să nu își dorească la nebunie să ducă vorba despre tine.

Să fi fost o zi proastă? Posibil, dar nu cred. „Noi suntem ceea ce facem în mod repetat. De aceea, excelența nu este un act, este o obișnuință.” (Will Durant)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe