Newsflash

Foc, ca să iasă fum

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - sept. 22 2017
Foc, ca să iasă fum
     La Congresul național de cardiologie de la Sinaia, de săptămâna viitoare, pe data de 20 ale lunii, va fi, între mai multe minicursuri, și unul dedicat comunicării cu pacientul. Mai exact: Comunicarea eficientă cu pacientul – parte integrantă a actului medical (detalii pe site-ul Societății Române de Cardiologie). Sunt responsabil de o parte din el. Până aici pare reclamă. Ceea ce nu este neapărat rău – dacă sunteți înscriși la congres, vă așteptăm.
     Dar altceva vreau să spun. Sunt și lucruri mai puțin obișnuite: o societate medicală națională acordă atenție specială acestui subiect – patru ore din congresul lor. Sigur, nu am totul pe radar, dar singura altă societate de care am cunoștință să fi făcut asta este cea de dermatologie, într-un proiect comun. Și nu mă refer doar la comunicarea cu pacientul, ci la multe aspecte legate de felul în care medicii pun în aplicare cunoștințele lor și tehnica medicală aflată la dispoziție.
     Un profesor, șef de clinică, inițiază și proiectează întregul demers. Un tânăr specialist consacrat (medic primar, șef de lucrări, ca să respectăm rigorile și ierarhiile) își asumă riscurile de a sări în necunoscut și de a se implica alături de un trainer în comunicare medicală, ca să aducă în atenție practici greu de imaginat în spațiul mioritic cu doar câțiva ani în urmă. Un medic care face naveta săptămânal între clinica din Vest unde este angajat și clinica fondată în România vine să prezinte perspective și contraste. Un loc special există pentru punctul de vedere al medicului de familie, dar și pentru asistentul acestuia, ca să prezinte acolo cum se vede pacientul cu suferință cardiacă acolo unde el este în contact mai frecvent cu îngrijirea medicală. Există spațiu chiar și pentru (micro-)economia comunicării medic–pacient.
     Ideea este că ne mișcăm, atât ca societate, în ansamblu, cât și ca societăți profesionale. Lucrurile în aceste discipline aparent periferice medicinei (dar în realitate esențiale) nu evoluează prea repede, dar, dacă există prioritate, dacă liderii formali se implică, dacă există exemplu vor exista și discipoli, dacă există fie și un curent firav, există și contagiune.
     Mi-aș dori ca demersul acesta să fie îmbrățișat de cât mai multe societăți. Să înceapă ca o prioritate importantă pe durata formării medicilor în studenție și rezidențiat, să existe armonizare cu tendințele globale, să existe poate un screening privind comunicarea atunci când se eliberează dreptul de liberă practică, iar prelungirea lui să depindă de stăpânirea și practicarea cu rezultate a unor tehnici agreate de comunicare cu pacientul. Să existe o graniță vizibilă între acceptabil și inacceptabil, iar aceasta să fie atent urmărită. De cine? Și iar mă întorc la subiectul meu favorit, CMR.
     Până atunci însă, e bine că facem măcar câțiva pași.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe