Newsflash

Cum vorbim cu pacienții obezi?

de Mihaela ACASANDREI - iul. 31 2017
Cum vorbim cu pacienții obezi?
     Nu este niciun secret că obezitatea a căpătat proporții epidemice, ceea ce înseamnă că majoritatea personalului medical se va regăsi, la un moment dat, în postura de a interacționa cu pacienți ce suferă – o dată din cauza acestei boli, a doua oară din cauza atitudinilor negative cu privire la obezitate. De ce stigmatul obezității are un impact mai mare, comparativ cu stigma apartenenței la o etnie sau chiar cu stigmatul altor boli? Din cauza diferențelor de percepție a responsabilității individuale: „nu te-ai născut, ci ai devenit obez”.
     „Rețeta” stigmatizării persoanelor cu obezitate constă în atribuirea unor cauze controlabile (de exemplu, comportamentul alimentar, aportul energetic crescut în raport cu sedentarismul), ignorând factorii individuali genetici și biologici, mediul obezogen, lipsa educației nutriționale și ostilitatea cu care industria alimentară pune la dispoziție alimente sănătoase, în contextul unei societăți constant bombardate de mesaje care spun cât de simplu este, de fapt, să slăbești, să revii sau să te menții în formă și cât de frumos este să fii slab. Iar cadrele medicale, indiferent de specializare, medici, asistente medicale, psihologi, dieteticieni, kinetoterapeuți, nu sunt imune la astfel de credințe și atitudini antiobezitate, deși prevalența prejudecăților este mult mai scăzută comparativ cu populația generală. Dar simplul fapt că acestea există, deși manifestate într-o manieră inconștientă, automatizată (bias implicit), poate influența negativ prognosticul bolii și adresabilitatea ulterioară a pacientului la servicii medicale (1, 2). Biasul îi face pe pacienții cu obezitate vulnerabili în fața depresiei și anxietății, promovează o stimă de sine scăzută, insatisfacție cu privire la imaginea corporală și, în cazuri extreme, gânduri sau acte de suicid (3).
     Inclusiv terminologia utilizată pentru a descrie excesul de greutate poate avea impact asupra modului în care decurge consultul unui pacient cu obezitate și asupra relației medic/terapeut–pacient. Termeni ca „gras”, „obez” (cu referire la obezitatea morbidă), „dolofan”, „durduliu” se numără printre cele mai puțin motivante și mai stigmatizante exprimări, alternativele mai puțin vătămătoare fiind „greutate nesănătoasă”, „suprapondere”, „cu obezitate” (1). Limbajul utilizat trebuie să reflecte faptul că persoana are o problemă asupra căreia se poate interveni („suferă de obezitate”) și nu că pacientul este problema („este obez”).
     Limbajul stigmatizant poate genera diverse reacții la pacienți: aceștia se pot simți deranjați, enervați sau rușinați, ar putea refuza să mai vorbească despre obezitate și consecințele ei la viitoarele întâlniri sau vor evita să revină la consultații pentru monitorizarea stării de sănătate sau alte probleme medicale.
     Atitudinea antiobezitate sau, mai bine spus, „antiobezi” este întreținută în rândul cadrelor medicale prin asumpțiile eronate conform cărora obezitatea ar putea fi prevenită sau tratată prin autocontrol, iar eșecul cu privire la scăderea în greutate ar fi automat urmarea lipsei de complianță a persoanei care suferă de obezitate (4).
     Ce soluții există?
     În primul rând, identificarea atitudinilor antiobezitate neconștientizate. Formulez supoziții bazate exclusiv pe greutatea corporală a pacientului, cu privire la caracterul, inteligența, succesul profesional, starea de sănătate și stilul de viață al persoanei? Mă simt confortabil să lucrez împreună cu persoane, indiferent de statusul ponderal? Modul în care reacționez sau mă adresez în preajma persoanelor cu probleme de greutate încurajează adoptarea unor comportamente pozitive pentru schimbarea stilului de viață? Sunt atent(ă) la nevoile și preocupările specifice ale persoanelor care întâmpină probleme de greutate? Mă comport diferit cu pacienții care suferă de obezitate, comparativ cu persoanele care au greutatea în limitele considerate sănătoase? Tratez pacientul sau doar boala acestuia (5)?
     În al doilea rând, educarea personalului medical cu privire la cauzele complexe și multiple ale obezității, dincolo de comportamentul alimentar și alți factori modificabili ai stilului de viață, începând încă din perioada studenției, pentru a adopta o atitudine empatică și competențele necesare de consiliere, specifice acestei condiții delicate, cu scopul de a reduce stereo­tipizarea persoanelor cu obezitate. „Dacă le-ai cunoaște povestea, probabil i-ai trata diferit (6).”

Notă autor:

Bibliografie

1. Flint SW. Obesity stigma: Prevalence and impact in healthcare. Br J Obesity. 2015;1:14-8

2. Teachman BA, Brownell KD. Implicit anti-fat bias among health professionals: is anyone immune? Int J Obes Relat Metab Disord. 2001 Oct;25(10):1525-31

3. Friedman RR, PuhlRM. Weight Bias: a social justice issue. A policy brief. Yale Rudd Center for Food Policy & Obesity. 2012

4. Puhl RM, Brownell KD. Bias, discrimination, and obesity. In: Bray GA, Bouchard C (eds.). Handbook of obesity – clinical applications. 3rd ed. Informa Healthcare, New York, 2008

5. Obesity, Bias, and Stigmatization. www.obesity.org, accesat iulie 2017

6. Boissy A, Gilligan T. Communication the Cleveland Clinic Way: How to drive a relationship-centered strategy for exceptional patient experience. McGraw-Hill Education, 2016

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe