Newsflash

Celor ce pleacă: demnitate!

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - apr. 11 2017
Celor ce pleacă: demnitate!
    Acest articol este mai degrabă despre examenul practic decât despre cel oral. Cu dr. Carmen Marcu m-am întâlnit prima oară la ediția inaugurală a conferinței naționale „Optimizare, performanță și calitate în sănătate”, cu mai bine de un an în urmă. Atunci a prezentat un studiu de caz referitor la managementul pacienților și al costurilor în unitatea de primiri urgențe a SJU Târgoviște, pe care o și administra. A fost o prezentare vie, elocventă și suficient de explicită referitor la cum putem îmbunătăți utilizarea resurselor în condițiile de presiune în care fiecare medic al echipei lucrează.
    Recent, la o nouă ediție a aceluiași eveniment, am reîntâlnit-o. Avea să mă surprindă chiar și mai plăcut când a vorbit de proiectul său din ultimul an: înființarea unui compartiment de îngrijiri paliative cu 15 paturi, în cadrul spitalului județean. Cea care a fost în trecut managerul spitalului nu și-a lăsat ambițiile odată cu funcția, nu a încetat să creadă că o schimbare – chiar la scară mai mică – poate avea o semnificație uriașă pentru alți oameni. Cum a făcut? A documentat nevoia pentru un astfel de serviciu atât din punctul de vedere al celor aflați în suferință și al familiilor acestora, cât și din perspectiva eficienței furnizării unor servicii de calitate la costuri rezonabile. A colaborat cu Centrul de Studii pentru Medicină Paliativă din Brașov. A reușit să convingă o seamă de contribuabili în vederea reamenajării fostei secții de cardiologie din curtea spitalului și a echipării acesteia cu cele necesare. A convins asiguratorii în vederea decontării unor astfel de servicii. A promovat serviciul în județ. S-a ocupat de recrutarea de personal calificat. S-a ocupat de primii pacienți. Și apoi de următorii.
   Probabil pare banal. E greu de evidențiat extraordinarul din această poveste pentru cine nu are ochi pentru măreț. Poate doar gândul că putea alege să nu facă nimic în această direcție fără ca viața ei să aibă ceva de suferit, adică să fie așa cum sunt mulți alții, ne-ar putea scoate cumva din contemplarea și acceptarea anormalului cotidian.
   Ultima fotografie a prezentării a fost cea alăturată. Este imaginea medicului alături de o pacientă din noua secție. Este învățătoarea ei, de care a legat-o o mare prietenie. Despre învățătoare spune că este al doilea om care a influențat-o în viață, după propria mamă. Au fost împreună până în ultima zi a fostului dascăl. Și-a creat singură șansa de a oferi demnitate alături de durerea de a vedea un om foarte drag plecând spre alte lumi.
   Ne-a menționat sfatul pe care învățătoarea i l-a oferit să o călăuzească: „Să nu greșești!”. Sunt sigur că acest sfat și-a găsit locul în sufletul medicului alături de altele la fel de valoroase. Cei mai mulți ar alege să nu facă nimic de teamă să nu greșească. Dar poate că asta însăși este o greșeală. Privind înapoi, pentru dr. Carmen Marcu, dar și pentru mulți suferinzi din Târgoviște, pare să fi fost gândul cel bun!

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe