Newsflash

Algoritm vs. specialist

Algoritm vs. specialist
     Geoffrey Hinton, un cercetător în informatică de la Universitatea din Toronto, este de părere că modalitățile de diagnostic radiologic care au la bază un algoritm dezvoltat prin inteligență artificială vor ajunge să depășească atât în calitate, cât și în volum diagnosticele puse de radiologi. Și asta în doar cinci ani. Hai, zece pentru sceptici. Practic, a spus el în cadrul unei întâlniri, ar trebui să întrerupem pregătirea unor noi radiologi chiar astăzi1. Probabil că nu se va întâmpla asta, politicile de personal din sănătate nu țin cont de astfel de anticipații, ci mai degrabă de ceea ce se vede în mod cotidian în oglinda retrovizoare.
     Într-un studiu2 recent, un grup de la Stanford a prezentat un număr de imagini reprezentând suspiciuni de cancere de piele unei rețele neuronale artificiale „educate” în recunoașterea cancerelor de piele și, respectiv, unor clinicieni. Pentru toate imaginile prezentate existau examene anatomopatologice în prealabil. Computerul a depășit la toate capitolele diagnosticele formulate de clinicieni. A avut atât rezultate fals pozitive, cât și fals negative mai puține decât medicii. Este adevărat, un medic pune diagnostic pe mai mult decât o simplă imagine, dar dacă ăsta este doar începutul? Cu personal medical tot mai greu de găsit, cu costuri tot mai mari de personal, cu cheltuieli tot mai crescute legate de erorile umane de diagnostic, există suficientă motivație și putere financiară în spatele unor astfel de cercetări, care, cu părere de rău pentru unele specialități medicale, vor înlocui o mare parte din munca de astăzi a medicului, dacă nu, pe un termen mai lung, chiar specialități întregi. Sunt multe semne de întrebare, inclusiv de ordin etic și legal, dar realitatea este că tehnologia își va lua și aici partea leului.
     Se pune întrebarea ce va rămâne la final pentru medici. Atunci când diagnosticul va fi pus în fiecare cabinet medical cu aceeași precizie și de aceeași mașină care îi va sluji pe toți cei din aceeași specialitate. Atunci va fi greu de spus că doctorul X este un bun diagnostician comparativ cu alții. Și tot atunci algoritmul va fi prioritar în privința diagnosticului și tratamentului propus în numele mediei și al intervalului de încredere.
     Probabil că algoritmul va lua mai greoi în calcul aspectele complexe ale administrării situațiilor de comorbiditate sau stabilirea relațiilor de tip cauză–efect. Probabil că nu va ști să dezvolte algoritmi pentru toate afecțiunile și la fel de probabil este că doar cercetătorii vor fi capabili să creioneze astfel de contexte de învățare. Probabil că algoritmilor le va fi greu să exploreze  noi opțiuni de tratament. Probabil că nu vor înțelege trăirile complexe prin care trece pacientul și nici nu vor ști cum să traducă un rezultat cu empatie pe înțelesul pacientului. Deci da, specialitățile nu vor dispărea cu totul prea curând. Dar în mod cert se vor transforma, probabil mai repede decât au făcut-o până acum.
     Și nu e exclus ca o mare parte din munca unor specialiști să devina contestarea rezultatului dat de algoritm, pe de o parte, și traducerea acelui rezultat în acțiuni terapeutice concrete pentru pacient. Cum asta? Comunicând! Atunci, comunicarea va fi un factor diferențiator încă și mai mare. Întrebarea este: noi cum ne pregătim? În facultate, rezidențiat și mai apoi.

Notă autor:

1. Mukherjee S. A.I. versus M.D., What happens when diagnosis is automated? New Yorker. 2017 Apr 3

2. Esteva A et al. Dermatologist-level classification of skin cancer with deep neural networks. Nature. 2017 Feb 2;542(7639):115-8

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe