Newsflash
ACTUALITATE Interviuri

Elena Ovreiu, cofondatoare a HealthTech Forum: Medicina nu se mai poate face azi fără tehnologie

de Florentina Ionescu - nov. 6 2024
Elena Ovreiu, cofondatoare a HealthTech Forum: Medicina nu se mai poate face azi fără tehnologie

Cunoscut anterior ca SSIMA (conferința SSIMA), HealthTech Forum reunește zilele acestea comunitatea medicală, atât din țară, cât și experți din străinătate, la Palatul Parlamentului.

Scopul principal al forumului este de a arăta modul în care medicina poate beneficia de aportul tehnologic. Am stat de vorbă ieri, în prima zi a HealthTech Forum (la care Viața Medicală este partener media), cu Elena Ovreiu (foto). Ea este CEO și cofondatoare a forumului, un eveniment dedicat inovațiilor în tehnologia medicală. 

În 2023, conferința SSIMA nu a fost organizată, însă după această pauză s-a dorit o rebranduire a fostei conferințe SSIMA, mai ales că ultima ediție a avut loc în anul 2022, la Oradea. Citiți mai multe despre noutățile de anul acesta în interviul de mai jos pe care ni l-a acordat Elena Ovreiu: 

 

Ce aduce nou ediția aceasta a HealthTech Forum? 

Ultima ediție a fost în 2022 și am făcut o pauză de un an, tocmai pentru că am dorit să ne rebranduim și să venim cu o nouă strategie. De fapt, la fiecare ediție a acestui eveniment ne-am adaptat, am învățat din ediția trecută și, cumva, am încercat să ne adaptăm la nevoile pe care le are sistemul de sănătate din România, dar și global – care sunt trendurile – și să fim cumva în acord cu ceea ce se discută la nivel global și să aducem și aici, în România [aceste trenduri]. Motiv pentru care acum am venit cu un concept care este mai mult orientat către business. Acest eveniment are ca scop să ghideze și să susțină spitalele în acest proces de digitalizare. Practic, să pregătim spitalele pentru digitalizare, oferindu-le modele, soluții și best practices (modele de bune practici – n.red.) din exemplele internaționale de spitale digitalizate. 

Cum ați ales tema de anul acesta? De ce spitale inteligente? 

Ceea ce spuneam anterior se leagă și cu tema acestei ediții, care este smart hospitals sau spitale inteligente. Mai mult decât atât, mi-am dorit ca la ediția aceasta să avem o astfel de temă... Pentru că avem atâția specialiști internaționali în digitalizarea sistemului de sănătate și în digitalizarea de spitale, ne-am dorit să avem și ceva mai concret aici, în România, motiv pentru care a fost prezentat astăzi (5 noiembrie 2024 – n.red.) și primul spital inteligent din România, ca pilot pentru digitalizarea întregului sistem de sănătate.  

Alături de Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, cel mai tânăr ministru din Guvernul României.

Ați invitat nume mari. Sunt peste 40 de speakeri, printre care profesorul Aaron Ciechanover, câștigător al Premiului Nobel pentru Chimie în 2004 și unul dintre cei mai importanţi inovatori contemporani în domeniul biochimiei. Pe lista vorbitorilor din prima zi a fost și Dean Kamen, inventatorul pompei de insulină. 

Ne-an dorit să aducem împreună toți stakeholderii și mă refer atât la partea de industrie, cât și la partea de spitale. Un astfel de eveniment dedicat digitalizării este încă un domeniu destul de nou. Este foarte greu să educi o comunitate medicală, în care medicii sunt obișnuiți cu domeniile lor clasice, de exemplu neurologie, cardiologie, terapie intensivă... Este greu să-i educi și să-i determini vină la un eveniment care, practic, se întinde pe toate domeniile și care este dedicat tuturor specializărilor, dar care este un domeniu nou, în sine. Acesta este un challenge (o provocare – n.red.). Un challenge pe care l-am avut și în edițiile trecute, pe care încă îl avem. E adevărat că awarenessul (conștientizarea – n.red.) în jurul evenimentului crește în fiecare an și atrage din ce în ce mai mulți participanți și din zona medicală. Dar aș zice că suntem pe drumul cel bun. 

Devine un eveniment de tradiție, a ajuns deja la a șaptea ediție, după ce până în 2022 a purtat alt nume - SSIMA. Ce mesaj ați dori să le transmiteți medicilor români care ne citesc, pentru a fi deschiși să vină la astfel de evenimente? 

Medicii trebuie să înțeleagă că, de fapt, acesta este viitorul. Ei nu mai pot să facă medicină fără tehnologie, fără să știe ce înseamnă și ce se face în inteligența artificială. Fără să fie implicați în astfel de direcții. Chiar dacă vor să se implice, de exemplu, vor să facă un proiect de cercetare, acel proiect de cercetare nu se va mai face în momentul acesta fără big data, fără inteligență artificială, deep learning, machine learning... Deci tot ceea ce vor face ei în medicină – fie că este cercetare, fie că este practică – se vor lovi de tehnologie medicală, de inteligența artificială, de robotică, de direcțiile acestea care includ tehnologie. Atunci sfatul nostru pentru ei este să fie deschiși și să se uite un pic mai atent la acest domeniu, pentru că fără el [fără tehnologie] nu vor putea face nimic. 

Ce planuri mai aveți în „tolbă”? Vă gândiți la următoarele ediții ale HealthTech Forum? 

Acum, bineînțeles că evenimentul a căpătat tracțiune și crește. Avem invitații inclusiv internaționale, să mutăm evenimentul în afara țării. Eu, din punct de vedere profesional, din luna octombrie sunt consilierul rectorului de la UMFST din Târgu Mureș (prof. dr. Leonard Azamfirei – n.red.) și voi avea o contribuție și o implicare directă în acest spital smart care se construiește acolo.  

Din octombrie, Elena Ovreiu este consiliera profesorului dr. Leondard Azamfirei.

Primul Smart Hospital din România 

Reamintim că Guvernul României a aprobat în ședința din 23 octombrie memorandumul cu tema: „Operaţionalizarea Spitalelor Complet Inteligente din România - Pilot pentru Digitalizarea Integrală a Sistemului de Sănătate”. 

Prin acest memorandum se propune operaționalizarea spitalelor complet inteligente din România, un proiect-pilot (despre care s-a vorbit pe larg la HealthTech Forum) pentru digitalizarea integrală a sistemului de sănătate, care va servi drept catalizator pentru transformarea digitală a întregului sector medical românesc, a scris prof. dr. Leonard Azamfirei pe pagina sa oficială de Facebook. Astfel, se are în vedere crearea cadrului legislativ necesar în vederea implementării proiectului, inclusiv identificarea surselor de finanțare pentru dotarea spitalelor publice cu soluții specifice necesare operaționalizării acestora ca smart hospital (spital inteligent)

În prima etapă, se va operaționaliza spitalul public universitar de tip smart hospital - Spitalul George Emil Palade, unitate sanitară publică aflată în subordonarea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade”, din Târgu Mureș, care va servi drept unitate-pilot pentru digitalizarea completă a sistemului de sănătate din România. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe